Vill du jobba med oss på Svenska kulturfonden? Vi söker nu en ny kommunikationsassistent och kollega till vårt kansli i centrala Helsingfors.

Vill du jobba med oss på Svenska kulturfonden? Vi söker nu en ny kommunikationsassistent och kollega till vårt kansli i centrala Helsingfors.
”En bra och snäll danslärare.” Så motiverade Elin Schmidt från Åbo sitt förslag att hennes danslärare Emilia Törnblom skulle få barnens prisballong vid Kulturfondens vårfester “Barn igen – en musikfest för alla åldrar” i maj.
Nu berättar vi mera om vår strategiska satsning SKAPA som vi riktar sex miljoner euro till under de kommande två åren. Välkommen på seminariet I SKAPANDETS TECKEN den 29-30 augusti.
Peppi Tenkanen från Lohjan Yhteislyseon lukio i Lojo vinner de finskspråkiga abiturienternas uppsatstävling på svenska. Joel Tiessalo från Helsingfors och Pyry Iirola från Åbo får andra respektive tredje pris.
Också 2021 blev ett år på pandemins villkor, men också ett år fullspäckat med driftiga projekt, omfattande satsningar, granskningar och verksamheter i utveckling. Nu kan du läsa vår årsbok över år 2021.
Har du beviljats ett bidrag av Kulturfonden eller Studiefonden? Under sommaren måste du i god tid anhålla om utbetalning av våra bidrag. Anhåll senast den 22 juni 2022, om du vill ha ditt bidrag under sommarperioden.
Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro går i år till klarinettisten Christoffer Sundqvist. Vi delar också ut två pris på 15 000 euro vardera och tre lika stora regionala pris.
“En konstnär ska hela tiden ha litet av ett barns öppenhet, nyfikenhet och spontanitet. Om man tappar det, då är det inte bra.”
Brukar du skicka fakturor till oss? Våra faktureringsuppgifter har ändrats och vi har nya adresser för nätfakturor, scannade fakturor och pappersfakturor.
Fler barn och unga ska få delta i undervisning i olika konstämnen. Det är målet när vi satsar sex miljoner euro på att förbättra förutsättningarna för konstundervisningen på svenska i Finland. Vår strategiska satsning SKAPA pågår 2023-2025. I oktober är första chansen att lämna in en ansökan.
Tillgänglighet och jämlikhet är de stora utmaningarna inom konstundervisning på svenska i Finland. Vi vill stärka barns och ungas välmående genom att bidra till att fler får delta i konstundervisning på svenska i Finland. Här berättar vi mera om SKAPA-ansökan och SKAPA-bidrag.
Efter två år av pandemi står vi inför det ofattbara – krig i Europa. Människor på flykt behöver hjälp, skydd, boende och mat för dagen. Omsorgen om barn och äldre är av största vikt och samhällsmoderliga handlingar blir särskilt betydelsefulla. Vet du någon – en person, en organisation eller en grupp människor – som har varit särskilt betydelsefull för människor på flykt?
Var du en av de 530 personer som deltog du i konserten En ton för livet i Tempelplatsens kyrka? Stort tack till alla i publiken och till alla sångare och musiker. Konserten är över, men insamlingen till den nya fonden fortsätter.
I maj firar vi våren, Kulturfondens utdelning och pristagare. Vi bjuder på en ambitiös och lekfull konsert med både nya och äldre klassiker ur den finlandssvenska och nordiska barnmusikskatten i helt nya arrangemang. Välkommen på ”Barn igen – en musikfest för alla åldrar”.
Också i år kan konstnärer och scenkonstnärer ansöka om Systrarna Standertskjölds stipendium. Stipendiet är för rekreation, rehabilitering och personlig friskvård. Svenska kulturfonden fördelar nu 400 000 euro i stipendier på högst 2 000 euro per person.
Vårt strategiska program Hallå! är på målrakan. Här presenterar vi ett urval av projektet i några bildspel och videoklipp.
Kulturfondens strategiska program för en levande flerspråkighet Hallå! får en fortsättning. Nu lanserar vi Hallå Två – bidrag för språkmöten och språkprojekt. Vi delar ut totalt en miljon euro under 2023 och 2024.
I april tar vi emot ansökningar om turnébidrag för turnéer i Finland och utomlands. Bidraget är för konstnärer och arbetsgrupper som är yrkesverksamma på svenska i Finland inom alla konstområden.Vi prioriterar turnéer till de nordiska länderna.
Flyktingar får bo kostnadsfritt i SLS och Kulturfondens bostäder i Tölö i upp till ett år.
Nu i april kan kultur- och ungdomsföreningar med verksamhet på svenska ansöka om bidrag för renovering av föreningshus. Vi beviljar bidrag för både planering av renovering och för renoveringsåtgärder. Läs mer om våra bidrag och vår fastighetschefs bästa tips inför en renovering.
Vårt strategiska program Hallå! är på målrakan. Lyckades vi påverka språkklimatet? Hur lyckades vårt eget arbete med det strategiska programmet? Vi har låtit forskaren Lia Markelin på Tankesmedjan Magma göra en utvärdering.
Varje år erbjuder vi studerande möjligheten att få internationell arbetserfarenhet. I mars och september tar vi emot ansökningar om stipendium för utlandspraktik. I den här artikeln kan du läsa hur några praktikanter har upplevt sin utlandspraktik.
Hallå! Nu knyter vi ihop Svenska kulturfondens strategiska program för en levande flerspråkighet och siktar samtidigt framåt mot nya projekt. Hallå! On aika tulla yhteen jakamaan oppeja ja kokemuksia elävän monikielisyyden puolesta. Samalla käännetään katsetta myös uusiin hankkeisiin. Välkommen på ett tvåspråkigt seminarium torsdagen den 7 april 2022 i Helsingfors.
Svenska kulturfonden delar den här veckan ut cirka 22 miljoner euro utgående från ansökningarna som lämnades in i november 2021. Beloppet är nästan lika stort som i fjol och motsvarar drygt 30 procent av ansökningarnas sammanlagda värde. Av drygt 2 800 ansökningar beviljas knappt 1 500.
Kulturfonden fördelar nästan 3,4 miljoner euro av vårens sammanlagda utdelning på cirka 22 miljoner euro lokalt i Nyland, Åboland och Österbotten. Många bidrag går till tvärkonstnärliga projekt och projekt där artificiell intelligens och natur möter konst.
Tisdagen den 15 mars 2022 skickade vi över 2 800 mejl. Alla som sökte bidrag i november har idag fått besked. Nytt för i år är att alla sökande i sitt beskedsmejl får ta del av respons från Kulturfonden.
Har din organisation beviljats ett bidrag på 3 000 euro eller mera från Kulturfonden? Vi har tagit i bruk ett krav på dubbelsignering då du anhåller om utbetalning av ett beviljat bidrag. Läs det här innan du loggar in i vårt ansökningssystem för att anhålla om utbetalning.
Du minns väl att vi kräver att alla bidrag redovisas. För dig som representerar ett samfund som fått ett bidrag på över 10 000 euro av Kulturfonden gäller dessutom skärpta krav från och med mars 2022. Samtidigt börjar vi tillämpa ett system för indrivning av alla bidrag – oberoende av storlek – som inte redovisats eller återbetalats inom utsatt tid.
Ansökte du om bidrag i november? Nästa vecka får du och nästan 3 000 andra ett mejl av oss.
Är du i slutskedet av dina studier? Vill du göra praktik utomlands nästa år? Nu erbjuder vi nio praktikplatser. Ansökan är öppen 15–31.3.2022.
Vår ombudsman Martin Enroth och vår fastighetschef Joel Johansson deltar i evenemanget Från idé till verklighet – informationsmöte om projektfinansiering från EU och från fonder och stiftelser. Evenemanget är för österbottniska aktörer och ordnas fredagen den 25 mars 2022.
Nu kan du som är nyutexaminerade konstnär eller hantverkare ansöka om lärlingsstipendium av Kulturfonden. Ansökan är öppen 12.3.2022–12.4.2022.
Vill du utveckla ditt företag med hjälp av en doktor med färsk akademisk kunskap i bagaget? Eller har du nyligen disputerat och vill använda din vetenskapliga kunskap inom näringslivet? Då är PoDoCo-programmet rätt för dig – ansök senast den 15 april 2022.
På grund av det osäkra läget i Ryssland har vi tillsvidare dragit in våra vistelsestipendier till Finlandshuset i S:t Petersburg.
Den femte omgången av Kulturfondens och Konstsamfundets gemensamma coronakrispaket “Kultur under tiden” är i gång. Vi delar ut cirka 350 000 euro bland svenskspråkiga studerandeföreningar som vill uppleva liveframträdanden vid kulturinstitutioner i Finland.
Varför utbildas inte ordkonstlärare på svenska i Finland? Monica Martens-Seppelin har granskat ordkonstfältet och tagit reda på hur ordkonstpedagoger kunde utbildas på svenska i Finland. Läs utredningen och se webbseminariet här.
Studerar du på heltid vid en högskola eller ett universitet? I februari 2022 kan du ansöka om stipendium från Svenska studiefonden.
Mycket bra börjar med ordkonst. Ordkonst – kreativt skrivande och berättande – är ett av nio ämnen inom den grundläggande konstundervisningen i Finland. Kanske också ett av de mest förbisedda konstämnena.
Över 25 000 euro delas ut till den nyländska skärgården ur Minister Kristian Gestrins skärgårdsfond. Nästan 60 000 euro delas ut till projekt inom lantbruket i västra Nyland ur Henrik Nysténs testamentsfond.
Utbildning och kultur på svenska i Finland är vår grej. Men vad satsar vi extra mycket på i år? Läs vår verksamhetsplan här.
Jobbar du som journalist, konstkritiker eller recensent på svenska, på finska eller i ett annat nordiskt land? Eller studerar du journalistik? I januari tar vi emot bidragsansökningar om Kulturfondens och Konstsamfundets journaliststipendier. Myös suomenkieliset toimittajat voivat hakea apurahaa.
Vi önskar alla våra samarbetsparter, sökande och donatorer en fridfull jul och en bra början på det nya året.
Kulturfonden delar ut över 250 000 euro i renoveringsbidrag till föreningar. I år kunde föreningar för första gången söka två olika renoveringsbidrag – ett för planering och konditionsbedömning och ett för renoveringsåtgärder.
I slutet av januari ordnas det första välfärdsområdesvalet. Vi har gett 110 000 euro till Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland som fördelar pengarna bland kandidater som verkar för tvåspråkighet.
Tidigare under hösten tog vi emot ansökningar om att bo och jobba i Elfvik-ateljéerna i Victoriakvarteret i Helsingfors. Vi har nu utsett nio stipendiater som får flytta in i Elfvik-ateljéerna under 2022.
Nu har du möjlighet att föreslå personer eller grupper som gjort viktiga insatser för det svenska i Finland. Vem tycker du ska bli Svenska kulturfondens pristagare år 2022?
Välkommen på webbseminarium med ordkonst i fokus. På grund av coronaläget blir evenemanget digitalt – du kan antingen följa det som planerat fredagen den 28 januari 2022 kl. 14.30-15.45 eller kolla sändningen senare.
Nu delar Svenska kulturfonden ut över 1,3 miljoner euro ur österbottniska specialfonder. De över 600 bidragen går till utbildning, forskning och kultur med anknytning till det svenska i Österbotten.
Elva projekt har valts för finansiering inom forskningsprogrammet Framtida utmaningar i Norden – människan, kulturen och samhället. Projekten representerar allt från digital hälsa och juridik till klimatforskning och kulturforskning. Det totala finansieringsbeloppet är cirka 10,5 miljoner euro.
Forskningsprogrammet Framtida utmaningar i Norden – människan, kulturen och samhället får en sjätte finansiär i Familjen Kamprads stiftelse från Sverige. Programmet finansierar forskning om vår tids stora samhällsutmaningar. Alla finansiärer har beslutat att höja sina finansieringsbelopp så att den totala summan nu uppgår till ca 10,5 miljoner euro.
Nästan 90 procent av ansökningarna lämnades in under sista veckan i november. Vi fick drygt 2800 ansökningar under vår stora ansökningsmånad. Det är ungefär 200 färre än ifjol. Alla sökande får besked i mars 2022.
I december ordnade vi webbseminariet “Scen för samarbete – modeller för lyckade kulturhus på svenska“. Efter sändningen fredagen den 10 december 2021 kl. 9.00-10.30 kan du se webbseminariet på vår Youtube-kanal.
Anu Komsi får Erik Bergman-priset för sin exceptionellt mångsidiga gärning för vokalmusiken och sångkonsten både i Finland och utomlands. Priset är 30 000 euro och går till en kompositör eller utövande musiker som verkar i Finland.
Idag har det gått 110 år sedan Erik Bergman föddes. Se videon ”Erik Bergman i 20 planscher” här.
Svenska kulturfonden ger 82 500 euro till kulturhuset Grand i Borgå. Med hjälp av bidraget ska Grand utveckla verksamheten och på sikt få en egen stabil ekonomi.
Fick du mejl av oss förra veckan? Då skickade vi vårt första nyhetsbrev. Vill du få information om våra bidrag och vår verksamhet i din inkorg?
Staten och några stora finländska stiftelser grundar en gemensam fond som stöder konst med flera miljoner euro. Fondens bidrag riktas inledningsvis till det fria fältets scenkonstgrupper som samarbetar med konstinstitutioner vilka får statsandelar för sin verksamhet. Syftet med den nya fonden är att förändra och förbättra konstfinansieringen på lång sikt; inte att minska effekten av de nedskärningar som riktats mot branschen.
På Svenska dagen belönar Kulturfonden personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region. I år får skådespelaren och regissören Kim Gustafsson det nyländska Svenska dagen-priset, musikern Mikael Långbacka får det åboländska priset och Föreningen Kulturgaraget det österbottniska.
Vi har fått 41 ansökningar om att bo och jobba i Kulturfondens ateljélägenheter på Busholmen i Helsingfors. Alla sökande får besked i december 2021.
Gymnasiet övergår stegvis under läsåret 2021–2022 till en ny läroplan och det har medfört ett ökat behov av nya, digitala läromedel. Det stora behovet syns tydligt bland ansökningarna till de finlandssvenska fondernas läromedelsgrupp, vars utdelning steg med 90 procent i år.
I november tar vi emot ansökningar inom alla områden. På vår webbplats hittar du våra bästa tips för ansökan. Om du vill diskutera din ansökan med våra ombudsmän kan du boka ett Zoom-möte.
Henrika Brink från Katedralskolan i Åbo får första pris i årets kolumntävling Argh? – en skrivartävling för dig som har något på hjärtat. Hennes stilistiska kolumn med kritik mot modersmålsundervisningen imponerade på juryn.
Här kan du läsa vår insändare som publicerades i Hufvudstadsbladet i oktober 2021.
Vi har listat de 16 punkter våra ombudsmän hoppas att alla sökande känner till. Här hittar du korta svar på de allra vanligaste frågorna vi får. Det här är samtidigt våra 16 bästa tips för att undvika de vanligaste misstagen i ansökan.
Ska du söka ett arbetsstipendium inom konst? Innan du gör din ansökan är det bra att läsa svaren på de vanligaste frågorna konstnärer ställer i november.
I din arbetsplan berättar du vad du vill skapa, utforska och utveckla under stipendieperioden. Här är våra ombudsmäns bästa tips för arbetsplanen du bifogar till din ansökan om ett arbetsstipendium.
Arbetsprov är obligatoriska för alla sökande inom konst, både då du söker arbetsstipendium och projektbidrag. Läs det här innan du lämnar in dina arbetsprov.
I november tar vi emot ansökningar om forskningsfinansiering och doktorandstipendium. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna våra ombudsmän får. Klicka på frågan för att läsa svaret.
Vi beviljar resebidrag inom konst och kultur för att främja konstnärers och kulturarbetares fortbildning, mobilitet, nätverk och samarbeten internationellt och inom Finland. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om resebidragen.
Marie Nyman utvecklar ett läkemedel som används i cancerbehandling. Marie är forskare och sedan augusti 2021 är hon Kulturfondens PoDoCo-stipendiat hos Orion i Åbo.
Välkommen på morgonkaffe och information om kulturfinansiering tisdagen den 2 november 2021. Anmäl dig senast fredagen den 29 oktober 2021.
Ska du söka bidrag från Kulturfonden i november? Vi tjuvstartar med att bjuda alla våra sökande på inspiration för en hållbar verksamhet. Välkommen att följa vår sändning “Rättvis, stabil och klimatsmart” fredagen den 29 oktober 2021 kl. 13.00-13.30. Du hittar sändningen på vår Youtube-kanal.
I november söker många föreningar bidrag för att finansiera sin verksamhet. Här berättar vi mera om finansieringen och användningen av bidrag.
Du som arbetar inom utbildning på svenska i Finland kan söka stipendium för att delta i fortbildning eller avlägga behörighetsgivande studier.
Svenska kulturfonden ger sammanlagt sex miljoner euro till universitetens medelinsamlingskampanjer.– Det måste finnas både topp och bredd i de svenskspråkiga universiteten. Det här är vårt sätt att visa hur viktig universitetsutbildning och forskning är för det svenska i Finland, säger Kulturfondens ordförande Mikaela Nylander.
För oss på Kulturfonden är det en viktig principfråga att författare och andra konstnärer får rimliga arvoden för uppträdanden och andra uppdrag.
Vi på Kulturfonden har alltid strävat till att vara hållbara i vår verksamhet. De senaste åren funderat på hur vi kan bli ännu mera hållbara. Nu har vi skrivit en hållbarhetspolicy.
I september tog vi emot ansökningar till flera av våra österbottniska specialfonder. Vi fick över 1 000 ansökningar. Alla sökande får besked i december.
Visste du att Svenska kulturfondens korrekta namn tidigare var Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland sr? Det var ett långt och knepigt namn och vi har alltid använt Svenska kulturfonden i vår kommunikation.
Nu är det klart vem som får arbeta i Jörn Donners lägenhet i centrala Helsingfors under senhösten 2021.
Kulturfonden äger fjorton ateljélägenheter på Busholmen i Helsingfors. Elfvik-ateljéerna hyrs ut på fem år som stipendielägenheter till svenskspråkiga professionella konstnärer och skådespelare. Nu tar vi emot ansökningar om att få bo och jobba i en ateljélägenhet.
I september tar vi emot ansökningar om vistelsestipendier till Grez-sur-Loing (Frankrike) och S:t Petersburg (Ryssland). Vistelsestipendierna är för konstnärligt arbete och du som är verksam i Finland kan ansöka om stipendium.
Nu kan du som är nyutexaminerade konstnär eller hantverkare ansöka om lärlingsstipendium av Kulturfonden. Ansökan är öppen till 12.10.2021.
Är du i slutskedet av dina studier? Vill du göra praktik utomlands nästa år? Nu erbjuder vi fem praktikplatser. Ansökan är öppen 15–30.9.2021.
I maj gick Svenska kulturfondens stora pris till alla lärare i Svenskfinland. På internationella lärardagen firar vi er med ett webbkalas för hjärta och hjärna. Välkomna med på evenemanget “Kära lärare!” tisdagen den 5 oktober kl. 15.00–16.30.
Kriser gör många problem ännu svårare. Krisjouren för unga vid HelsingforsMission motverkar känslan av ensamhet och bekämpar utsatthet och illamående bland unga och unga vuxna. Nu får Krisjouren Fredrika Runeberg-stipendiet på 10 000 euro.
Är du verksam i den nyländska skärgården eller inom jordbruket i Västnyland? Ansök om bidrag i september.
Färre studerande bedriver utlandsstudier och allt fler lider av en osäker arbetssituation. Coronakrisen syns tydligt i årets ansökningar till Svenska studiefonden. Studiefonden delar i år ut nästan 900 000 euro till studerande och läroinrättningar.
I september kan du ansöka om bidrag för vetenskaplig forskning, studier och konstnärlig och kulturell verksamhet med direkt anknytning till det svenskspråkiga Österbotten. I år söker vi också utvecklingsprojekt i Sydösterbotten.
I september tar vi emot ansökningar om renoveringsbidrag – både för planeringskostnader och renoveringskostnader. Alla aktiva kultur- och ungdomsföreningar med verksamhet på svenska kan ansöka.
I september har vi flera aktuella ansökningstider för dig som är verksam i Sydösterbotten. Vi tar emot ansökningar till bland annat Frans Henriksons testamentsfond och Svenska Österbottens Kulturfond. Inför september ordnar Martin Enroth, vår ombudsman i Österbotten, tre infokvällar på Zoom.
I september kan du ansöka om bidrag ur våra specialfonder. Nytt för i år är att vi kan bevilja bidrag för utvecklingsprojekt i Sydösterbotten ur Frans Henriksons testamentsfond.
Vi inleder hösten med elva nya förtroendevalda. Bland våra nya förtroendevalda finns namnstarka personer från utbildnings-, kultur- och organisationsfältet. Alla har utnämnts av Svenska folkpartiets styrelse.
Kulturfonden belönar eldsjälen Ingeborg Spiik med ett pris ur Meta och Ole Torvalds fond. Priset på 4 500 euro delas ut på Teaterboulages premiär torsdagen den 1 juli kl. 18.30 på Pargas Hembygdsmuseum.
Svenska kulturfondens kansli är sommarstängt mellan den 28 juni och den 9 augusti 2021. De flesta anställda håller sin semester då och några tar också ut övertidsledigt.
Lär dig mer om Kulturfonden i vår video Hjärta och hjärna på tre minuter!
Svenska kulturfonden och Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet fördelar 200 000 euro för rekreation för äldre personer i Åboland. Nu kan 25 organisationer erbjuda olika former av rekreation.
Glädje och lycka, besvikelse, osäkerhet, bitterhet och till och med känslor av skam. Bland annat de här känslorna förknippas med stipendieansökningar och stipendier. Under år 2020 samlade Suomalaisen Kirjallisuuden Seura och Svenska litteratursällskapet i Finland tillsammans med några finländska fonder och stiftelser in människors berättelser om att söka och få stipendium.
Kan sökande få respons på sin ansökan? Vad gör vi med inlämnade redovisningar? Vi fick många bra frågor under webbseminariet Samspelets regler. I den här texten svarar vi på frågorna tillsammans med Stiftelser och fonder rf.
Nu gäller det att vara noggrann då du besöker vår webbplats! Adressen till Svenska kulturfondens webbplats är www.kulturfonden.fi. Ingenting annat.