På besök: Så här blev den populära scoutstugan efter köksrenoveringen
Visste du att vi beviljar bidrag för renoveringar av föreningshus? Helsingfors Svenska Scouter fick 15 000 euro för att renovera lägerstugans kök i Noux.
Mitt i Noux i Esbo, granne med nationalparken, står en brun scoutstuga uppe på en kulle. Bilen kämpar upp för den lite isiga, branta vägen till stugan, men väl uppe öppnar sig en hemtrevlig syn: en traditionell lägerstuga, omringad av eldplatser, utedass och spår av någon som nyligen huggit bastuved.
Vi har kommit till Helsingfors Svenska Scouters, HeSS, scoutstuga Lärkans för att se på deras nya kök – ett projekt som fått finansiering av bland annat Kulturfondens bidrag för renovering av föreningshus.

År 2021 började det gamla köket säga upp sig. Omkring 7 000 måltider årligen i 20 år började visa sina spår. En noggrann planering, som skulle ta ett år, inleddes.
– Lärkans används av föreningar och skolgrupper, och stugan är populär, vilket leder till att slitaget är stort. Så att vi kunde genomföra renoveringen av fastighetens hjärta var enormt viktigt, säger HeSS:s verksamhetsledare Eva Björkestam

Vem ville hjälpa till?
Kartläggning bland medlemmarna började – vem ville vara med? Bara efter någon timme började gruppchatten, som marknadsförts på sociala medier, fyllas av ivriga medlemmar som ville hjälpa till.
– Vi samlade i två års tid före renoveringen idéer och respons från grupperna som bokat stugan. Det här gjorde att vi kunde planera köket utifrån användarnas behov.
Tillsammans med planeringsteamet började det nya drömköket ta form. Hur skulle man kunna göra diskningen smidigare? Tänk om den som diskar kunde stå vid ett fönster istället för att titta in i en vägg?

Houston, we have a problem
Att söka bidrag för föreningshusrenovering kräver noggrann och övertygande budgetering. Det här är också något som Kulturfondens fastighetschef Joel Johansson påminner om.
– Vi hade budgeterat för 40 mindre bakslag och hade en ordentlig buffert, säger Björkestam.
Det blev ändå inte 40 mindre problem, utan fem stora – ett av dem ett mysterium.

– När vi började riva gamla dörrar och öppna upp här vid skafferiet märkte vi att någon hade sågat rakt igenom den bärande balken i taket, säger hon.
Vem, när och hur det här hade skett, visste ingen.
– Det kan vara en miss från 1940- eller 1990-talet.
Balken måste ändå bytas ut, vilket inte var ett billigt kalas. Ett annat problem var en fuktskada under den gamla diskbänken. Men allt slutade ändå bra, tack vare den genomtänkta budgeteringen.

Var hänger kocken sitt förkläde?
Planeringen av renoveringen må ha tagit två år, men själva rivandet, fixandet, donandet och byggandet tog endast sex veckor. Mycket tack vare medlemmar som tog initiativ, var med och byggde köket och bar in den enorma ugnen.
Köket som nu står på det gamlas plats är rymligare, har bättre förvaringslösningar, fräscha ytor och är fram för allt lätt att använda och tryggt, också för de minsta medlemmarna.
– Vi har tänkt särskilt på användarnas trygghet och hygien i alla våra val. Vi valde material som är lätta att hålla rena och svåra att få sönder. Färre fogar, mindre plast, helt enkelt. Och i varje materialval är brandsäkerheten prioriterad, för hit hinner ingen brandkår så snabbt, om olyckan är framme, säger Björkestam.

Köket har redan använts i ett halvår, och reaktionerna har varit positiva. Det enda som fortfarande saknas är en krok för kockens förkläde – en detalj som en av grupperna påpekade.
– Den kan vi säkert spika upp nästa helg, säger Björkestam med glimten i ögat.
Tre tips: Så här lyckas du med renoveringen
- Planera noggrant – hur vill ni att det nya ska se ut? Vad kan ni lära er av de gamla lösningarna?
- Ha en ordentlig buffert – fundera på vad som kan gå fel
- Tänk på talkoinsatser i budgeteringen – så som att föreningsmedlemmar hjälper bygga upp ett kök