Kulturfonden fördelade över 13 miljoner euro
Nu är det klart vilka som får inleda det nya året med hjälp av Svenska kulturfondens finansiering. Kulturfondens styrelse beviljade på måndagen nästan 3 miljoner euro ur olika specialfonder, många med regional anknytning. Dessutom gick nästan 10 miljoner euro till organisationer med yrkesmässig verksamhet. Besluten togs utgående från ansökningar som lämnades in redan i september och oktober.
I september tog Kulturfonden emot ansökningar om bidrag och stipendier ur ett stort antal specialfonder och för olika specifika ändamål. Nu har Kulturfondens styrelse beslutat om ansökningarna som lämnades in tidigare under hösten.
– Många av Kulturfondens specialfonder har en stor avkastning och det ställer krav på vår ansöknings- och beredningsprocess. I november är vår stora ordinarie ansökningstid, men en separat ansökningsomgång tidigare på hösten gör att vi lättare kan anpassa oss efter donatorernas vilja och de enskilda specialfondernas karaktärsdrag, säger Sören Lillkung som är vd för Svenska kulturfonden.
Organisationer får mera trygghet med ny tidtabell
De överlägset största beloppen går nu till organisationer med yrkesmässig verksamhet. Ansökningstiden för dem var i år redan i oktober, då knappt 80 ansökningar lämnades in. Tidigare har alla organisationer ansökt i november och fått besked i mars.
– Många förbund och föreningar är jätteviktiga för det svenska i Finland, men har just nu ett knepigt ekonomiskt läge. Vår tidigarelagda ansökningstid är ett sätt för oss att erbjuda mera trygghet och framförhållning för många organisationer. Deras verksamhets- och budgetår börjar redan i januari, så ett finansieringsbeslut i december är klart bättre för dem, säger Mikaela Nylander som är styrelseordförande för Svenska kulturfonden.
I den här utdelningen får drygt 60 organisationer dela på sammanlagt knappt 10 miljoner euro. Flera organisationer får stora bidrag som är fleråriga och utbetalas under 2–3 år.
– Vår finansiering för organisationer har i sig inte ökat, snarare indexjusterats, men vi har blivit tydligare med möjligheten att söka fleråriga bidrag. Organisationerna väljer själva för hur lång period de ansöker, men vi är tydliga med att vi ställer högre krav på dem som får bidrag för en längre period. Bland annat måste de anlita en extern utvärderare och ha auktoriserad revision, säger Sören Lillkung.
– Vi vill inte ta över det offentligas finansieringsansvar utan snarare komplettera på ett hållbart sätt. Vårt samspel med det offentliga är viktigt också i det här sammanhanget, säger Mikaela Nylander.
Lokala föreningar och andra organisationer som driver verksamhet på frivillig basis lämnade liksom tidigare in ansökan i november och får besked i mars.
Här finns alla organisationer som nu fick bidrag:
- Bidrag för politiska organisationer
- Organisationsbidrag för ett verksamhetsår
- Organisationsbidrag för 2-3 verksamhetsår
- Bidrag till Pro Artibus
Bidragen fördelades ur Svenska kulturfondens allmänna fond, inte specialfonder.
Redan i november beviljades åtta svenskspråkiga förbund sammanlagt knappt 600 000 euro i så kallade förbundspaket. Förbunden fördelar bidragen vidare bland sina föreningar.
Här finns de beviljade förbundspaketen.
Drygt en miljon euro till Österbotten
Kulturfondens utdelning ur specialfonderna riktas, liksom under tidigare år, till största delen till projekt på svenska i Österbotten. Här fördelade Kulturfonden nu drygt en miljon euro.
Svenska Österbottens kulturfond (SÖK), som är ett samlingsnamn på närmare 30 enskilda fonder, fick nästan 1 150 ansökningar. Av ansökningarna beviljas färre än under tidigare år, men till större belopp. De två största enskilda fonderna inom SÖK – Inga, Valdemar, Anna-Lisa och Inga-Brita Westbergsfond och Henry och MarttaBertells minnesfond – stöder båda främst studerande.
Här finns hela den utdelningen på nästan 600 000 euro ur Svenska Österbottens kulturfond:
- SÖK
- Inga, Valdemar, Anna-Lisa och Inga-Brita Westbergsfond – akademiska studier
- Inga, Valdemar, Anna-Lisa och Inga-Brita Westbergsfond – akademisk forskning
- Henry och Martta Bertells minnesfond
Frans Henriksons testamentsfond, som är en av Kulturfondens största specialfonder, fick färre ansökningar än tidigare i septemberutlysningen. Ansökningarna höll i gengäld en hög nivå och de beviljade beloppen är relativt stora. Projekten med omfattande finansiering följs upp under projekttiden.
Till Kristinestads kulturfond riktades relativt få ansökningar och bara hälften av de budgeterade medlen kunde delas ut.
Mindre specialfonder i Åboland och Nyland
Inom Kulturfonden finns också specialfonder med nyländsk eller åboländsk inriktning. De här är ändå klart mindre än de österbottniska.
I Nyland stöds jordbruk och skärgård med sammanlagt ungefär 140 000 euro.
- Ur Henrik Nysténs testamentsfond beviljades 10 bidrag på sammanlagt drygt 80 000 euro.
- Ur Karl Hjalmar och Karin Helena Winbergs Nyländska Skärgårdsfond beviljades 15 bidrag på knappt 60 000 euro.
I Åboland fördelade Kulturfonden cirka 125 000 euro i samarbete med Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet. Bidragen går till rekreation för äldre med målsättningen att erbjuda kulturupplevelser också för äldre personer som bor i sitt eget hem.
Ytterligare en halv miljon till flerspråkiga Hallå-projekt
Det finns fortfarande ett stort intresse för att arrangera flerspråkiga aktiviteter. En halv miljon euro beviljades till projekt som stärker flerspråkig verksamhet inom skola och utbildning, föreningsliv, media, konst och kultur.
Utdelningen är en fortsättning på Kulturfondens strategiska program Hallå! som drevs 2018-2020.
Föreningshus renoveras för drygt 230 000 euro
Antalet ansökningar om bidrag för föreningshusrenovering fortsätter öka. Kulturfonden fick totalt 150 ansökningar på knappt 1,2 miljoner euro.
- Här finns alla 24 bidrag som nu beviljades för renovering, sammanlagt knappt 200 000 euro.
- Här finns de 17 bidrag som nu beviljades för planering, sammanlagt 35 000 euro.
Stipendier för konstnärer och journalister
Redan i november behandlade Svenska kulturfondens styrelse en del av de ansökningar som lämnades in i september.
- Systrarna Standertskjölds rehabiliteringsstipendium gick till 72 konstnärer.
- Systrarna Standertskjölds rekreationsstipendium gick till 57 konstnärer.
Av de 57 rekreationsstipendierna gick ett bidrag på drygt 5 000 euro till Finlands Svenska Skådespelarförbund för att dela ut julgåvor till 47 pensionerade skådespelare. Detta görs i samarbete med Föreningen Konstsamfundet som bidrar med en lika stor summa.
Den sammanlagda utdelningen ur systrarna Standertskjölds specialfond var cirka 190 000 euro.
- Åtta lärlingsstipendier på sammanlagt drygt 90 000 euro gick till följande konstnärer och hantverkare.
- Tio residensstipendier på sammanlagt 65 000 euro gick till dessa konstnärer.
- Nio journalister fick sammanlagt knappt 20 000 euro som fördelades i samarbete med Konstsamfundet.
Novemberansökningar behandlas nu
De ansökningar som Kulturfonden fick i november behandlas som bäst. Besluten kommuniceras i mitten av mars till alla sökande och till redaktionerna.
****
Noggrannare information
Sören Lillkung (kommentarer)
vd
+358 40 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi
Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
+358 40 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi