Tillbaka
26.10.23   |   Nyheter

Tankeväckande, men också mörka berättelser i ungas skrivtävlingar

Grattis till årets ARGH?-vinnare! Från vänster ser vi Anna Parkatti, Isla Hällström, Anna Södergårs och Ellinor Skön.

Anna Parkatti från Katedralskolan i Åbo vinner årets ”Argh? – en kolumntävling för dig som har något på hjärtat”. I novelltävlingen ”Vad händer?” för årskurserna 7-9 tar Linnea Strand från Kyrkby högstadieskola i Jomala hem segern.

Kolumner och noveller är utmanande genrer, men här är sju unga som bemästrat konsten att skriva tankeväckande texter.

Under våren ordnade Svenska modersmålslärarföreningen i Finland (SMLF) två skrivtävlingar – en kolumntävling för studerande på andra stadiet och en novelltävling för elever i årskurserna 7-9.

Tävlingsjuryerna konstaterar att många deltagare skrivit ganska mörka berättelser, men samtidigt tankeväckande och helgjutna texter. Teman som ofta återkom i kolumnerna var identitet, prestationskrav, Ukraina, feminism, utseendefixering och ångest. Nya teman i årets tävling var ChatGPT, ungas mobilberoende och läget inom sjukvården. Bland bidragen i novelltävlingen fanns många skräcknoveller, men också teman som utsatthet och självskadebeteende syntes flitigt.

Prisutdelning på Helsingfors bokmässa på torsdag

Alla vinnare prisbelönas torsdagen den 26 oktober 2023 kl. 11.30 på scenen Blåbärslandet på Helsingfors bokmässa.

Redaktionerna kan kontakta martina.landen-westerholm@kulturfonden.fi för kontaktuppgifter till pristagarna.

Vinnarna och juryns prismotiveringar i kolumntävlingen ARGH?

Första pris

Mardrömmarnas muminsommar

Anna Parkatti, Katedralskolan i Åbo

Skribenten hade en stark inledning och ett fenomenalt slut, vilket fångade juryns intresse. Texten är väl argumenterad och slutet är roligt. Kontrasten mellan den gulliga inramningen och det tunga sommarjobbet blir effektfull. Mumindalen är sinnebilden för mysighet med hembakade bullar och hallonsaft, men verkligheten för 16-åriga sommarjobbare är en annan. Det var långa arbetsdagar, få raster, krävande kunder och låg lön som det säkert är för många unga sommarjobbare på hektiska arbetsplatser. Därför är kolumnen både viktig och modig som debattinlägg.

Läs Anna Parkattis kolumn:

Andra pris

När kassan ler

Isla Hällström, Borgå Gymnasium

Med sitt personliga grepp lyckas skribenten beröra en vanlig händelse som alla människor känner till; det fysiska mötet mellan kassan och kunden i närbutiken och som kanske är på väg att försvinna. Juryn fångades genast av de inledande meningarna och den maskinkritiska texten. Kolumnen andas medmänsklighet och närhet samt tar upp vikten av att bli sedd i vardagen.

Läs Isla Hällströms kolumn här:

Tredje pris

Ett frieri till fantasi

Anna Södergård, Katedralskolan i Åbo

Med en nästan kaxig friktionsfrihet tar sig skribenten an hela problematiken med AI-genererad text kontra konstnärskap. Hade det varit en sämre skriven text hade det fallit platt och vi hade funderat huruvida inte datorerna kan ta över arbetet, men genom sina målande utsvävningar och högst professionella språkbruk har den här författaren inte bara producerat en slående text utan även kanske räddat oss alla från maskinerna.

Läs Anna Södergårds kolumn här:

Hedersomnämnande

Att sitta i grenklykan

Ellinor Skön, Katedralskolan i Åbo

Från morfars otuktade äppelträd väntade skribenten som barn på att växa och erövra världen. Tills sekatören kom fram, i form av krav på att välja vilka grenar som ska få växa. Beskärningen av äppelträd blir en fin allegori för en kritik av gymnasiereformen. Kunskapens träd stympas i gymnasiet, där skribenten tvingas välja bort ämnen som skulle få hen att växa fritt. Det exakta språket smeker och fångar läsaren till de sista meningarnas stillsamma anarki.

Läs Ellinor Sköns kolumn här:

Om kolumntävlingen

Kolumntävlingen ARGH? var öppen för alla studerande i svenskspråkiga gymnasier och motsvarande åldersgrupp inom yrkesutbildningen i Finland. Deltagarna fick fritt välja ämne för en kolumn på högst 3 000 tecken.

I år lämnades 107 tävlingsbidrag in från hela Svenskfinland.

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland arrangerar varje vår kolumntävlingen med finansiering av Svenska kulturfonden. I år ordnades tävlingen för elfte gången.

Juryns medlemmar var:

  • Alfred Backa, komiker och författare
  • Sofie Stara, journalist
  • Petter Wallenius, lektor i historia och samhällslära

Vinnarna och juryns prismotiveringar i novelltävlingen Vad händer?

Första pris

En morgon i mars

Linnea Strand, Kyrkby högstadieskola, Jomala

En välskriven, tankeväckande och trivsam text som känns både klassisk och fräsch. Med stor empati och gediget hantverk lyckas författaren på ett naturligt och otvunget sätt skriva fram en huvudkaraktärs sinnevärld – och ändå överraska läsaren!

Andra pris

Den ödesdigra maran

Linnea Engberg, S:t Olofsskolan, Åbo

En text som greppar tag om läsaren från första stund. Författaren känner sin genre väl och vet precis hur atmosfär och spänning ska byggas upp. En helgjuten novell som målar upp en vardag – där det obehagliga lurar precis om hörnet.

Tredje pris

Dream On

Jonna Lassfolk, Sursik skola, Pedersöre

En driven och dialogrik text där författaren modigt och skickligt gestaltar en annan slags vardag. Texten bjuder på personporträtt, detaljrikedom och egna språkbilder som fångar läsaren.

Om novelltävlingen

Drömmar var tema för årets novelltävling Vad händer? som lockade 105 bidrag från hela Svenskfinland. Tävlingen var öppen för elever i årskurserna 7–9.

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnade novelltävlingen med finansiering av Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd.

Juryn bestod av:
•    Mikael Gros, bibliotekarie
•    Ellen Strömberg, författare
•    Katariina Salo, lärare

Linnea Engberg och Linnea Strand tog hem pris i novelltävlingen Vad händer?

Noggrannare information och kontaktuppgifter till pristagarna:

Martina Landén-Westerholm
Kommunikationschef, Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi


Tankeväckande, men också mörka berättelser i ungas skrivtävlingar