Tillbaka
21.11.22   (Redigerad 3.4.23)   |   Evenemang

Världens lyckligaste land

På bilden stående från vänster: Kaisa Lundán, Rasmus Arikka, William Iles och Heini Maaranen. Sittande från vänster: Jakob Höglund och Sven Haraldsson. Foto: Fabian Björk.

”Världens lyckligaste land” – enligt FN:s lyckorapport är det för femte året i rad Finland. Kan det stämma? I april vet vi mera. Då är det premiär för ett nytt scenkonstverk som med hjälp av humor och allvar, musik, teater och dockteater, dans och körsång tar reda på om vi är så lyckliga som rapporterna hävdar. Välkommen på tre gratis föreställningar i prisbelönta Jakob Höglunds regi!

Esityksestä suomeksi

Efter mer än två stilla år inom konst och kultur gav vi prisbelönta regissören och koreografen Jakob Höglund i uppdrag att skapa ett scenkonstverk där konstnärer och konstarter möts och tillsammans formar något nytt.

Teatersalongerna är bokade, dagarna spikade och ensemblen engagerad. I april firar vi att vi igen kan uppleva kultur tillsammans. Välkommen till världspremiären och sammanlagt tre föreställningar av ”Världens lyckligaste land”!

Gå till anmälningsformulären.

Det här får du uppleva

”Världens lyckligaste land” undersöker lycka och frågar vad som gör oss lyckliga. Det nya tvärkonstnärliga verket kombinerar musik, teater, dans, dockteater och körsång. Arbetsgruppen som skapar föreställningen förhåller sig lekfullt till scenen och föreställningen blir ett experiment: en vacker, melankolisk skildring av dagens Finland med inslag av absurd humor.

Föreställningen följer de fyra årstiderna och är en fysisk och visuell föreställning där olika konstformer glider in i varandra till en tematisk helhet. Scenerna framförs till största del utan dialog men till toner av ljud, musik och sång. Föreställningen är en mix mellan en underhållande show och en performance.

Jakob Höglund, regissör och koreograf

Arbetsgruppen intar ett lekfullt förhållningssätt till scenen. Föreställningen är ett experiment – en vacker, melankolisk skildring av dagens Finland med inslag av absurd humor.

Kaisa Lundán och Rasmus Arikka, dramaturger

Tre föreställningar, öppna för alla

Föreställningen visas tre gånger, i tre regioner. Alla föreställningar är öppna och gratis för alla. Här berättar vi mera om hur du reserverar en plats. Föreställningarna i Helsingfors och Vasa är nu fullbokade, men frigjorda platser kan dyka upp då biljetter avbokas. Du kan hålla koll på bokningsläget här.

Vi ses

Längre ned på sidan kan du boka plats till generalrepetitionen den 5.4 kl. 12.

Föreställningarna börjar kl. 19, men vi ber publiken vara på plats kl. 18.45 då en preshow startar. Föreställningen är cirka 70 minuter lång. Efteråt bjuder på litet bubbel. Föreställningen i Helsingfors fortsätter med att vi delar vi ut Kulturfondens pris i foajén på Helsingfors Stadsteater.

”Världens lyckligaste land” uppförs huvudsakligen på svenska, men passar alla språkgrupper.

Eftersom Kulturfonden under de senaste åren gjort stora satsningar på två- och flerspråkighet visas föreställningen den här gången i finskspråkiga teaterhus.

Svenska Yle spelar in föreställningen i Helsingfors och sänder ”Världens lyckligaste land” senare under året. 

Regissören och koreografen Jakob Höglund leder teamet med den nya generationens konst- och kulturskapare. Här kan du läsa mera om teamet.

”Världens lyckligaste land” ersätter Kulturfondens traditionella vårfester år 2023 och är samtidigt ett led i vår satsning på konst och kultur under och efter pandemin.

Information om respektive teaters tillgänglighet finner du på teatrarnas egna hemsidor:

Välkommen med i vår testpublik

Goda nyheter till dig som väntar på en plats till fullbokade “Världens lyckligaste land” i Helsingfors. Vi välkomnar nu 200 personer till generalrepetition onsdagen den 5 april kl. 12 i Helsingfors.

Premiärföreställningen av “Världens lyckligaste land” har varit fullbokad sedan början av mars. Vi vill att så många som möjligt ska få se det nya scenkonstverket och därför är vi glada att kunna erbjuda 200 platser på generalrepetitionen onsdagen den 5 april 2023 kl. 12-13.30 på Helsingfors Stadsteater. Dörrarna öppnas kl. 11.30.

Du måste anmäla dig på förhand också till generalrepetitionen. Boka en plats via anmälningsformuläret på webbadressen: https://ansokan.kulturfonden.fi/events/show/105/.

Under generalrepetitionen ordnas ingen servering. I foajén pågår under dagen tekniska förberedelser inför kvällens premiärföreställning.

Om du vill delta tillsammans med till exempel en undervisningsgrupp ska du så fort som möjligt mejla evenemang(at)kulturfonden.fi.

Mera information:

Mia Smulter
producent
0400 774 500
mia.smulter(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Världens lyckligaste land