Tillbaka
20.9.22   (Redigerad 21.9.22)   |   Nyheter

Vi har gett 52 000 euro till Teater Alandica

Föreningen Teater Alandica och den tidigare ordföranden och regissören utreds som bäst av Hbl. Vi har beviljat flera bidrag till både teatern och regissören Robert Liewendahl. Här berättar vi mera om våra bidrag och om läget.

Om våra bidrag

Under åren 2015-2022 har vi gett nio bidrag på sammanlagt 52 000 euro till föreningen Teater Alandica.

Robert Liewendahl har åren 2008-2016 fått sex bidrag på sammanlagt 20 000 euro.

Vi publicerar alla bidrag vi beviljar på webbsidan beviljade.kulturfonden.fi. Du hittar de aktuella bidragen – bland annat belopp, ändamål och datum – här:

Både Teater Alandica och Robert Liewendahl har lämnat in redovisningar för hur de använt sina bidrag till oss.

Ledsamt med tystnadskultur

Vi på Svenska kulturfonden ser allvarligt på den information som vi fått via Hbl. Vi är bekymrade och illa till mods över de berättelser och uttalanden som vi läst. Den tystnadskultur som fortfarande verkar finnas är ledsam och oroar oss.

– Det är avgörande för oss att alla bidrag används rätt. Vi försöker vara noggranna då vi behandlar ansökningar och redovisningar, men det som händer mellan ansökan och redovisning är svårt för oss att ha koll på. Därför är grundade misstankar om att bidrag använts fel eller att bidragstagare inte har varit ärliga och rättvisa en riktigt allvarlig fråga för oss, säger Sören Lillkung som är vd på Kulturfonden.

Vi hoppas att det som hänt utreds noggrant. Innan vi vet mera kan vi inte besluta om eventuella framtida ansökningar från Teater Alandica och Robert Liewendahl.

Våra krav på utbetalning och redovisning

Vi har under det senaste året skärpt våra processer för hur vi betalar ut bidrag till organisationer och hur man redovisar för större bidrag. Här kan du läsa om våra nya krav:  

Har du frågor?

Sören Lillkung
vd
040 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Vi har gett 52 000 euro till Teater Alandica

Bilden på en teatersalong och en scen med nedfälld ridå kommer från Pixabay.