Tillbaka
13.4.22   (Redigerad 10.5.22)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Vi fortsätter att stödja skådespelare och konstnärer

Också i år kan konstnärer och scenkonstnärer ansöka om Systrarna Standertskjölds stipendium. Stipendiet är för rekreation, rehabilitering och personlig friskvård. Bild: Pixabay

Också i år kan konstnärer och scenkonstnärer ansöka om Systrarna Standertskjölds stipendium. Stipendiet är för rekreation, rehabilitering och personlig friskvård. Svenska kulturfonden fördelar nu 400 000 euro i stipendier på högst 2 000 euro per person.

Ifjol kunde konstnärer och skådespelare första gången ansöka om Systrarna Standertskjölds stipendium. Nu fortsätter satsningen också i år.

– Konstnärer och framförallt scenkonstnärer har drabbats hårt under pandemin och tyvärr tampas många fortfarande med konsekvenserna. Även om samhället öppnat upp verkar det dröja innan konstnärernas vardag normaliseras, säger Kulturfondens ledande kulturombudsman Åsa Juslin.

Kulturfonden tar också i år emot ansökningar om Systrarna Standertskjölds stipendier för rekreation, rehabilitering och personlig friskvård för skådespelare och konstnärer. Ansökningstiden är mellan den 19 april och den 17 maj 2022. Alla sökande får besked i maj. Läs mer och ansök om Systrarna Standertskjölds stipendium här.

– Kulturfonden efterlyser oftast olika projekt, men genom Thelma och Lise Standertskjölds fond har vi möjlighet att stödja också rekreation och rehabilitering för professionella konstnärer. Vi är glada att vi också inför den här sommaren kan ta emot ansökningar om Systrarna Standertskjölds stipendium, säger Juslin.

Stipendierna på högst 2 000 euro kan sökas av

  • professionella skådespelare eller konstnärer som är
  • yrkesverksamma eller pensionerade och
  • svenskspråkiga och bosatta i Finland eller i huvudsak arbetar på svenska i Finland.

Bland de sökande prioriterar Kulturfonden frilansare. Också de personer som ifjol beviljades Systrarna Standertskjölds stipendium kan ansöka om stipendium i år.

Systrarna Standertskjölds stipendium beviljas inte:

  • för projektverksamhet
  • till personer som har fått arbetsstipendium i år av Kulturfonden
  • till heltidsstuderande

Ifjol fick Kulturfonden 300 ansökningar och beviljade 271 stipendier på totalt över 400 000 euro. Läs nyheten här.

Lise och Thelma Standertskjölds fond

Stipendierna beviljas ur en av Kulturfondens största specialfonder, Lise och Thelma Standertskjölds fond. Fonden upprättades genom systrarnas gemensamma testamente år 1955 och Lise Standertskjölds tilläggstestamente år 1964.

Lise (1893–1974) och Thelma (1897–1957) växte upp och bodde på Villa Elfvik i Esbo. Systrarna var båda konstnärer – Lise var bildkonstnär och Thelma skulptör – och ville med sin donation erbjuda rekreation och pensionärsbostäder för skådespelare och konstnärer.

Ursprungligen var det tänkt att Villa Elfvik skulle omvandlas till ålderdomshem, men av praktiska skäl har fonden i stället investerat i ett antal pensionärs- och seniorlägenheter. Det senaste tillskottet är Elfvik-ateljélägenheterna på Busholmen i Helsingfors som stod klara år 2017. Du kan läsa mer om lägenheterna och möjligheterna att ansöka om en bostad här.

Vi fortsätter att stödja skådespelare och konstnärer