Tillbaka
22.3.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Praktik utomlands ger nya perspektiv

Marie Peltomäki gjorde praktik i Paris. Hon ser många fördelar i att ha gjort praktik utomlands bland annat bättre språkkunskaper och viktig arbetserfarenhet.

Marie Peltomäki har gjort praktik i Paris. Hon ser många fördelar i att ha gjort praktik utomlands, bland annat bättre språkkunskaper och viktig arbetserfarenhet. Vill du också göra praktik utomlands? Ansökan är öppen till 31.3.2021.

Observera att intervjun är gjord före coronakrisen.

Marie Peltomäki gjorde utlandspraktik på Institut finlandais, Finlands kulturinstitut i Paris. Svenska kulturfonden finansierade Maries praktik.

Vilka var dina arbetsuppgifter?

Som produktionsassistent jobbade jag i galleriet med en konstutställning. Dessutom planerade och producerade jag konst- och kulturprogram och arbetade med kundservice på institutets olika evenemang och händelser. Jag fungerade också som “spindeln i nätet” och var i kontakt med samarbetspartner, intressenter och konstnärer och så fick jag också skriv-g och översättningsuppdrag. Små kontorsjobb och att springa ärenden ibland hörde naturligtvis också till praktiken.

Vad var det bästa med praktiken?

Det bästa var att få arbeta i en konstnärlig, kreativ och framåtsträvande omgivning med varierande arbetsuppgifter och att vara huvudproducent för två evenemang. Institut finlandais drivs av ett litet team så jag kom snabbt med i gänget och kände att jag fick förtroende, eget ansvar och utrymme att utvecklas. Jag tyckte mycket om arbetskulturen på Institut finlandais; flexibla arbetstider, alla talade med alla, det var låg tröskel att fråga om hjälp och händelserika hektiska dagar varvades med lugnare och mer rutinmässiga dagar. Och Paris är en fantastisk stad att bo och leva i!

Har du något du vill säga åt någon som funderar på att ansöka om praktikstipendium?

Jag tycker absolut du ska ansöka, jag vet att jag är jätteglad att jag gjorde det! Stipendium för utlandspraktik är en fantastisk möjlighet att åka utomlands en tid och få nya perspektiv, förbättra sina språkkunskaper, skaffa arbetserfarenhet och träffa nya människor… Praktikanter är viktiga för instituten så din närvaro och din insats uppskattas. Och med hjälp av stipendiet har du råd att bo och leva och upptäcka din praktikstad. Är du nyfiken, fördomsfri och intresserad av kultur tycker jag att du ska söka ett en praktikplats vid något av kulturinstituten.

Vill du också göra praktik utomlands?

Kulturfonden erbjuder årligen praktikplatser vid tolv kultur- och vetenskapsinstitut runt om i världen i samarbete med Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rf. Dessutom erbjuder vi två praktikplatser vid Kommunförbundets kontor i Bryssel och Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom.

Läs mer om vilka praktikplatser vi erbjuder våren 2021. Ansökningstiden är 15-31.3.

Våren 2021 tar vi emot ansökningar, men är noggranna med rådande coronarestriktioner och anpassar praktikprogrammet enligt läget.

Praktik utomlands ger nya perspektiv