Tillbaka
15.3.21   (Redigerad 18.3.21)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Laura gjorde praktik i Bryssel

Laura Lapela gjorde praktik på Kommunförbundets kontor i Bryssel.

Hur är det att jobba i Europas politiska centrum? Vi har pratat med Laura Lapela som våren 2020 gjorde praktik på Kommunförbundets Brysselkontor. Lauras praktik finansierades av Svenska kulturfonden.

Intervjun är från februari 2020 före coronakrisen.

Kommunförbundets uppgift i Bryssel är att följa med aktuella diskussioner och beslut inom EU som påverkar kommunerna i Finland. Det gör man genom att delta i olika möten och läsa olika texter. Laura har fått göra ett djupdyk i frågor som handel, jämställdhet och agrikultur.

Laura är nöjd med sin praktik.

– Den här praktiken har erbjudit möjligheter jag inte hade kunnat förvänta mig, säger Laura.

Hon betonar att praktiken är mycket mer än själva jobbet.

– Livet utanför jobbet är nya bekantskaper och fantastiska upplevelser. Atmosfären i Bryssel är som i en bubblande studentstad, men för politiker och praktikanter. Dessutom är Bryssel fantastiskt beläget, om man vill utforska resten av Belgien och även Europa.

Våga ansöka om praktikstipendium

Laura uppmuntrar alla att våga ansöka om en praktikplats.

– Du behöver inte vara osäker på om dina kunskaper räcker till. Du åker på praktik för att lära dig. Du kommer inte vara ensam om att känna dig lite vilsen i början – men du lär dig och det finns stöd under vägen, säger Laura.

Laura gör praktik i Bryssel med Kulturfondens stipendium för utlandspraktik.

Vill du också göra praktik utomlands?

Kulturfonden erbjuder årligen praktikplatser vid tolv kultur- och vetenskapsinstitut runt om i världen i samarbete med Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rf. Dessutom erbjuder vi två praktikplatser vid Kommunförbundets kontor i Bryssel och Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom.

Läs mer om vilka praktikplatser vi erbjuder våren 2021. Ansökningstiden är 15-31.3.

Våren 2021 tar vi emot ansökningar, men är noggranna med rådande coronarestriktioner och anpassar praktikprogrammet enligt läget.

Laura gjorde praktik i Bryssel