Tillbaka
15.3.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Praktik i Estland är exotiskt

Hur är det att göra praktik i Estland? Förvånansvärt exotiskt, säger Lisa Forss. Vi pratade med henne då hon gjorde praktik på Soome Institiut i Tallinn.

Lisa Forss inledde sin praktik på Soome Insitituut i augusti 2019. Intervjun är gjord före coronakrisen.

Vilka är dina arbetsuppgifter som praktikant?

Mina arbetsuppgifter har varit väldigt varierande. Det största ansvarsområdet jag har är att koordinera resestipendiet för uppträdande artister TelepART. Finländska konstnärer kan ansöka om stöd för att uppträda i Baltikum och konstnärer från de baltiska länderna för att uppträda i Finland. Meningen är att öka kulturutbytet mellan områdena.

Mitt arbete är främst att hålla koll på mejl och att se till att information hamnar på rätt ställe. Samtidigt får jag en väldigt bred inblick i kulturfältet och hurdan konst som artisterna håller på med.

Förutom det har jag ordnat en finskspråkig diskussionscirkel för ester. Också det har varit väldigt lärorikt. Trots att vi som folk är rätt nära varandra finns det stora kulturella skillnader mellan finländare och ester. 

Vad är det bästa med din praktik, Lisa?

För mig har det varit väldigt roligt att få uppleva en annorlunda kultur – speciellt en annorlunda arbetskultur. Estland är förvånansvärt exotiskt. Samtidigt har jag lärt mig om mig själv under ett år i ett nytt land. Det är hälsosamt att lite bryta sig loss från sina rutiner. En annan rolig grej som kommit med mitt år som praktikant – ett nytt språk att lägga på min CV.

Har du någon hälsning till dem som funderar på att ansöka om stipendium för utlandspraktik?

Du har inget att förlora med att söka och i bästa fall bli erbjuden en praktikplats utomlands. Istället kan du vinna en fantastisk chans att lära dig nya kunskaper, ett nytt språk och nya saker om dig själv! Ett år kan kännas som en lång tid, men sist och slutligen är det en kort period i ditt liv.

Vill du också göra praktik utomlands?

Kulturfonden erbjuder årligen praktikplatser vid tolv kultur- och vetenskapsinstitut runt om i världen i samarbete med Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rf. Dessutom erbjuder vi två praktikplatser vid Kommunförbundets kontor i Bryssel och Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom.

Läs mer om vilka praktikplatser vi erbjuder våren 2021. Ansökningstiden är 15-31.3.

Våren 2021 tar vi emot ansökningar, men är noggranna med rådande coronarestriktioner och anpassar praktikprogrammet enligt läget.

Praktik i Estland är exotiskt

Lisa Forss gjorde praktik på Soome Instituut i Tallinn. Bild: Sven Tupits/Soome Instituut