Tillbaka
24.8.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kultur ger mervärde i skolvardagen

Foto: Sara Bondegård (Studio Sara)

Kulturfonden har sedan år 2005 erbjudit ett bidrag om 500 euro till skolor för att anställa en konstnär eller kulturarbetare för tio timmar. Årligen beviljas ungefär 150 000 euro som Kultur i skolan-bidrag.

En skola som flitigt utnyttjat Kultur i skolan-paketen är Härkmeri skola i Kristinestad. Rektor Marina Barsetti är nöjd.
– Kultur i skolan är super och ger en guldkant i vardagen, säger hon.

Under våren 2018 använde skolan sitt bidrag för ett besök av Vasabon Jonny Björkström som genom sitt företag Robot Workshop Finland ordnar workshopar om programmering genom att använda sig av legobitar.

– Programmering är en del av allmänbildningen i dag. Det handlar helt enkelt om att förstå hur världen och prylarna i den fungerar, säger Björkström.

Många skolor använder sitt bidrag för en kodningsworkshop av Jonny Björkström.
Foto: Sara Bondegård (Studio Sara)

Litet bidrag med stor avkastning

Trots att ett bidrag om 500 euro kan verka litet då Svenska kulturfonden årligen delar ut omkring 36 miljoner euro, är det ett bidrag som ger stor avkastning.

– Bidragen ger verksamhet under tio timmar åt eleverna och en skälig ersättning åt kulturarbetarna, säger Håkan Omars, ombudsman på Kulturfonden.

Skolorna ska själva göra ansökan och kontakta och anställa kulturarbetaren. På fältet har man ibland önskat att ansökan skulle göras av den lokala Hem och skola-föreningen eller av kulturabetaren. Men det är ändå skolan själv som ska prioritera kultur i sin verksamhet och bidraget ska användas under skoldagen. Därför är hela processen idag skolans ansvar.

– Vi beviljar skolan ett bidrag som den sedan använder för att anställa en kulturarbetare. Det är viktigt att komma ihåg att kulturarbetaren inte är anställd av Kulturfonden, säger Omars.

Ansökningarna behandlas inom ungefär en månad efter att de lämnats in.

Foto: Sara Bondegård (Studio Sara)

“Målsättningen är att bevilja pengar”

Kultur i skolan-paketet gynnar inte bara skolorna och eleverna, utan också kulturarbetarna.

– Det är fint att jag får jobba med det jag brinner för. Jag hoppas Kulturfondens beredare och förtroendevalda förstår hur viktigt jobb de gör. Det skulle vara roligt om de skulle se glädjen i barnens ögon då de går upp ett ljus för dem och de löst ett problem, säger Björkström.

För skolor som vill ansöka om bidrag har Omars ett gott råd.

– Läs igenom kriterierna för bidragen. Var tydlig med vilken målgrupp och vilken verksamhet ni ansöker för. Om ansökan fyller kriterierna beviljar vi ansökan – vår målsättning är att bevilja snarare än att avslå, säger Omars.

Kultur i skolan i korthet

  • Kultur i skolan är ett bidrag som beviljas för 10 timmar (6-10 timmar för gymnasiet) åt skolor för att integrera kultur i sin verksamhet genom samarbeta med en konstnär eller kulturarbetare.
  • 2017 beviljades 182 bidrag för Kultur i skolan, för år 2018 har 150 000 euro reserverats för Kultur i skolan.
  • Kulturfonden beviljar också bidrag för daghem, bibliotek och vårdinstanser genom Kultur på dagis, Kultur på bibban och Kultur i vården.

Läs mer och ansök om Kultur i skolan-bidrag här.

Text Annika Rönnblad

 

 

Kultur ger mervärde i skolvardagen