Tillbaka
9.10.23   (Redigerad 13.10.23)   |   Nyheter

Vi ses väl på Bokmässan?

Är du på väg till Helsingfors bokmässa den 26-29 oktober i Mässcentret? Då är du varmt välkommen att delta i våra program – en prisutdelning och ett samtal om arbetsstipendier – i Bokbyn!

Vinnarna i kolumntävlingen ARGH

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnar varje år en kolumntävling för studerande på andra stadiet. Vinnarna i tävlingen ARGH? offentliggörs och belönas i samband med en programpunkt om ungas skrivande. Tävlingen finansieras av Svenska kulturfonden.

Läs mer om prisutdelningen här.

Torsdagen 26 oktober kl. 11:30-12:00 på scenen Blåbärslandet

Vem ska få 28 000 euro?

Varje år skrivs många svenskspråkiga böcker med hjälp av Svenska kulturfondens finansiering. I år delade Kulturfonden ut cirka 70 arbetsstipendier – av dem gick 10 till författare och skribenter. Vad borde spela roll när stipendierna fördelas? Ska det handla det om genre, meriter, ansökan, kön eller en turlista?

Deltagare: Kaj Korkea-aho, Sören Lillkung, Peter Sandström, Maria Turtschaninoff

Läs mer om samtalet här.

Söndagen 29 oktober kl. 11:30-12:00 på scenen Blåbärslandet

Maria Turtschaninoff deltar i Kulturfondens samtal om arbetsstipendier på Bokmässan 29.10. Foto: Lina Enlund.

Novelltävlingen Vad händer?

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland ordnar i samarbete med Lisi Wahls stiftelse skrivtävlingen VAD HÄNDER? som riktar sig till samtliga elever i åk 7–9 i Svenskfinland.

­Årets tema är drömmar. Utöver temat är infallsvinkeln fri och kan till exempel tangera allt från deckare och fantasy till utopi och skräck.­ Vinnaren kungörs i samband med Bokmässan.

Första pris i tävlingen är 500 euro, andra pris är 300 euro och tredje pris är 200 euro. Juryn består av författare Ellen Strömberg, bibliotekarie Mikael Gros och lärare Katariina Salo

Vi stöder även andra program

Utöver våra egna programpunkter finansierar vi Prata bok vars syfte är att inspirera barn och unga att läsa. På Helsingfors bokmässa äntrar 10 skolgrupper scenen för att intervjua aktuella författare och illustratörer. Prata Bok riktar sig till skolor från hela Svenskfinland och programmet ordnas på scenen Fiskehamnen och Kirjakallio 26.10 och 27.10.

Prata Bok ordnas av Läscentrum i samarbete svenska modersmålslärarföreningen i Finland och Svenska litteratursällskapet. Svenska kulturfonden stöder programmet med knappt 19 000 euro.

Vi stöder även den svenskspråkiga avdelningen på Helsingfors bokmässa med ett bidrag på 49 000 euro. Bidraget går till Svenska litteratursällskapet som koordinerar och administrerar Bokbyn.

Vi ses väl på Bokmässan?