Tillbaka
22.5.23   |   Nyheter

Funderingar om flerspråkighet i abiturienternas uppsatstävling

Från vänster på bilden: Vanamo Wettig, Christoffer Strandberg, Leo Heikkilä och Kerttu Pöllänen.

Det är återigen dags för Svensklärarna i Finland och Svenska kulturfonden att belöna tre
finskpråkiga abiturienter i den årliga uppsatstävlingen på svenska. Christoffer Strandberg
utsåg de vinnande uppsatserna, och valde att uppmärksamma texter där skribenterna
personligt, insiktsfullt och berörande lyckats beskriva vad svenskan betyder för dem.

Första pris gick till Vanamo Wettig från Linnankosken lukio i Borgå, andra pris till Kerttu Pöllänen från Ressun lukio i Helsingfors och tredje pris till Leo Heikkilä från Kouvolan lukio. De vinnande uppsatserna valdes av skådespelaren och komikern Christoffer Strandberg, som fastnade för hur skribenterna skildrat sina tankar kring flerspråkighet.

Uppsatstävlingen riktar sig till finskspråkiga abiturienter i hela landet och ordnas av föreningen Svensklärarna i Finland. Med hjälp av tävlingen vill svensklärarna och Svenska kulturfonden uppmuntra abiturienter att uttrycka sina tankar och åsikter på svenska.

I år deltog 118 abiturienter från 40 olika gymnasier i tävlingen. Abiturienterna hade tre timmar på sig att skriva, och uppsatsrubrikerna som de kunde välja mellan var:

  • Norden – i vårt hjärta
  • Svenska språket och jag
  • Du som språkambassadör
  • Ett svenskspråkigt konstverk

Christoffer Strandbergs prismotiveringar

Första pris
Vanamo Wettig, Linnankosken lukio Porvoo

Texten vittnar om både självinsikt och en stor reflektionsförmåga hos författaren. Genom att så specifikt och oförskönat skildra den lokala språkverkligheten i sin hemtrakt lyckas Vanamo även bjuda på viktiga allmännyttiga insikter om språkundervisning. Vi lär oss än en gång hur avgörande den egna inställningen är när det kommer till att lära sig ett nytt språk. Må det inspirera oss alla! 

Läs Vanamos uppsats här.

Andra pris
Kerttu Pöllänen, Ressun lukio Helsinki

Kerttu skriver hur svårt språket kändes till en början, trots att hon var välvilligt inställd till det. Detta hindrade dock inte henne från att ta sig an svenskan. Kerttu skildrar fint så väl vardagliga situationer som stunder i skolan som påverkat hennes språkkunskaper: både Mumin Tv-serien och kompetenta lärare kan vara avgörande. Det som utmärker Kerttus text är positiviteten och glädjen som den genomsyras av.

Läs Kerttus uppsats här.

Tredje pris
Leo Heikkilä, Kouvolan Yhteislyseo Kouvola

Leo Heikkilä belönas med tredje pris tack vare sin kreativa och fängslande beskrivning av musikens betydelse för sina språkkunskaper i svenska. Lancelots låt Blomma väcker helt klart stora tankar och känslor hos Leo och hans beskrivning av dessa är i sin tur väldigt berörande. Leo skriver ärligt om hur studentskrivningarna förorsakat stress och hur märkligt det känns att denna sorgsna sång ändå inger hopp. Däri lägger nog Leo huvudet på spiken – musiken kan både lära oss språk och bära oss genom prövningar. 

Läs Leos uppsats här.

Kulturfonden finansierar prisen

Svenska kulturfonden stöder tävlingen och finansierar alla pris.

Första pris är ett stipendium på 2 000 euro som vinnaren kan använda för att finansiera sina studier vid ett svenskspråkigt universitet eller en svenskspråkig högskola eller till en resa till en nordisk stad. Om vinnaren ansöker om en studieplats vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia eller Yrkeshögskolan Arcada befrias hen från det obligatoriska provet i svenska.

Andra pris är ett resestipendium på 1 000 euro till en nordisk stad.

Tredje pris är ett presentkort på 300 euro till en bokhandel.


Nogrannare information:

Katarina von Numers-Ekman
ombudsman, Svenska kulturfonden
+358 50 360 7436
katarina.von.numers-ekman(at)kulturfonden.fi


Emma Augustsson (kontaktuppgifter till och bilder på vinnarna)
kommunikationsassistent
+358 45 864 4830
emma.augustsson(at)kulturfonden.fi

Funderingar om flerspråkighet i abiturienternas uppsatstävling