Tillbaka
22.12.22   |   Nyheter

Kulturfonden köper cello i världsklass – unga löftet Daniel Schultz får den först

Daniel Schultz fotograferad av Laura Mendelin.

Svenska kulturfonden satsar 550 000 euro på en cello, tillverkad 1752 av Giovanni Battista Gabrielli i Florens. Cellon ingår i Suomen Kulttuurirahastos instrumentbank för finländska proffsmusiker. Unga cellisten Daniel Schultz blir den första som får använda Gabrielli-cellon.

– Toppmusiker behöver högklassiga instrument, men instrument i världsklass är väldigt dyra. Investeringen i Gabrielli-cellon är ett sätt för oss att sporra och hjälpa de allra bästa finländska musikerna, säger Svenska kulturfondens styrelseordförande Mikaela Nylander.

En instrumentbank värd 12 miljoner

Suomen Kulttuurirahasto äger och förvaltar en instrumentbank som erbjuder finländska toppmusiker bästa möjliga instrument. I instrumentbanken finns idag 58 instrument som sammanlagt är värda cirka 12,5 miljoner euro.

– Också finlandssvenska musiker använder Instrumentbanken och vi har därför velat delta i finansieringen. Banken behövde en cello av högsta kvalitet – det betyder i prisklassen 400 000–600 000 euro. Eftersom det samtidigt fanns en lovande finlandssvensk musiker som både behövde och hade kapacitet att använda instrumentet, beslutade vi oss för att satsa, säger Sören Lillkung som är vd för Svenska kulturfonden.

Att jaga en cello

Att köpa en cello i världsklass är inte helt okomplicerat, men i höstas hittade en av de experter som Kulturfonden anlitade en cello av toppkvalitet i Frankrike. Cellon hade under de senaste 30 åren använts av solocellisten i Orchestre de Paris, men bjöds nu ut till försäljning.

– För att vara säkra på att cellon verkligen var äkta, lät vi hämta cellon till Finland och beställde ett nytt äkthetsintyg och ett specialutlåtande av en internationellt erkänd cellist. Också några av Finlands mest framstående cellister provspelade cellon innan vi beslutade oss för köpet, säger Sören Lillkung.

Svenska kulturfonden köpte i november Gabrielli-cellon för 550 000 euro. Cellon används nu av Daniel Schultz och förvaltas i Suomen Kulttuurirahastos instrumentbank.

Repris på hela livets repertoar

Daniel Schultz är en ung begåvad finlandssvensk cellist. Han är 23 år, hemma från Helsingfors och studerar nu cello vid Sibelius-Akademins solistiska avdelning. Tidigare i år vann Daniel tredje pris i Åbo Cellotävling och nästa höst fortsätter hans studier på Royal Academy i London där han nyligen beviljats stipendium för ett magisterprogram.

I sin utveckling till solocellist gagnas Daniel Schultz av ett ännu bättre instrument än han hittills spelat på.

 – Jag har spelat cello så gott som hela livet men aldrig varit så inspirerad som nu. Det är en fantastisk möjlighet att få utvecklas med hjälp av ett så fint instrument. Jag ser verkligen fram emot de kommande åren med Gabriellin, säger Daniel Schultz.

Daniel Schultz får använda Gabrielli-cellon under fem år. Efter det kan han anhålla om en förlängning på ytterligare fem år.

I framtiden erbjuder Instrumentbanken cellon till finländska toppmusiker utan särskilda språkkrav. Kulturfonden har en sakkunnig på de möten där man utser cellons användare och måste också höras om alla beslut om instrumentet.

***

Noggrannare information:

Mikaela Nylander
styrelseordförande
050 511 3029
mikaela.nylander(at)gmail.com

Sören Lillkung
vd
040 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden köper cello i världsklass – unga löftet Daniel Schultz får den först