Tillbaka
29.3.22   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Utlandspraktik ger arbetserfarenhet och självinsikter

Varje år erbjuder vi studerande möjligheten att få internationell arbetserfarenhet. I mars och september tar vi emot ansökningar om stipendium för utlandspraktik. I den här artikeln kan du läsa hur några praktikanter har upplevt sin utlandspraktik.

Vill du också göra praktik utomlands? Läs mer om våra stipendier för utlandspraktik.

Fem praktikanter har delat sina erfarenhter:

Freja Schalin gör praktik på Institut finlandais, Finlands institut i Frankrike.

Pavel Petrov gör praktik på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Olivia Gripenwaldt gör praktik på Finlandsinstitutet i Berlin Tyskland.

Laisa Conde gör praktik på Finlands Beneluxinstitut i Belgien.

Kia Standertskjöld-Nordenstam gör praktik vid Finnish Cultural Institute i New York i USA.

Mångsidiga arbetsuppgifter

Många av praktikanterna har arbetsuppgifter inom kommunikation, översättning och evenemangsproduktion.

– Som praktikant har jag medverkat i allt från utrikesministermöten till konstverkstäder för barn, säger Pavel Petrov.

– Just nu förbereder vi en utställning i Hanaholmen. Jag har också intervjuat konstnärer, designers och arkitekter som varit på residens i New York, säger Kia Standertskjöld-Nordenstam.

Kia Standertskjöld-Nordenstam gör praktik i New York.

Praktikanterna har också uppgifter inom kundservice och koordinering.  

– Jag har assistentuppgifter i olika projekt och i koordinering av resebidragsprogrammet TelepART, säger Olivia Gripenwaldt.

Olivia Gripenwaldt gör praktik i Berlin.

Praktikanterna upplever också att deras idéer uppskattas.

– Jag har fått komma med idéer för nya projekt och program. Jag får också själv genomföra program, säger Laisa Conde.

Också praktikantens egna intressen, studier och kompetenser beaktas i arbetsuppgifterna.

– Jag studerar miljö- och livsmedelsekonomi och är intresserad av hur konst- och kultursektorn kan fungera som länk mellan människan och vetenskapen. Ett av mina huvudprojekt under min praktikperiod har varit att skapa en hållbarhetsplan för institutet, säger Freja Schalin.

Vad var det bästa med praktiken?

– Människor är det bästa med praktiken – både professionella kontakter och vänskap, säger Pavel Petrov.

Pavel Petrov gör praktik i Stockholm.

– Det bästa med praktiken är de mångsidiga uppgifterna och att få jobba i en knutpunkt för finsk-tyskt samarbete inom kulturbranschen. Som en språkentusiast tycker jag att det är kul att få använda alla språk jag kan under praktiken. Dessutom är det en dröm att fa bo i Berlin – det finns oändligt med spännande ställen och aktiviteter att utforska! säger Olivia Gripenwalt.

– Institut finlandais består av ett litet team och under min praktikperiod har jag upplevt att jag är en viktig del av gruppen. Den långa praktikperioden har möjliggjort att jag fått vara med om projekt från idéstadiet till förverkligandet. Det har varit väldigt värdefullt att se hur Institut finlandais främjar finländsk kultur, konst och kreativa branscher i Frankrike. Dessutom har jag fått möjligheten att utveckla min franska och njuta av kulturstaden Paris, säger Freja Schalin.

Laisa Conde gör praktik vid Beneluxinstitutet.

– I Belgien är kultur rätt billigt jämfört med de nordiska länderna så jag går minst en gång i veckan på olika evenemang. Utöver alla evenemang gillar jag att teamet på Beneluxinstitutet är relativt litet, jag känner alla och trivs i teamet. På så sätt har jag fått vara med i alla delar av produktionen och lärt mig mycket, säger Laisa Conde.

En praktik utomlands breddar ditt nätverk

Alla nuvarande praktikanter rekommenderar utlandspraktiken också åt andra. Att göra praktik utomlands är en fin upplevelse och ett sätt att bredda sitt nätverk.

– Ett praktikstipendium är en perfekt möjlighet att åka utomlands för att få annorlunda och nyttig arbetserfarenhet, förbättra sina språkkunskaper och utmana sig själv. Praktiken ger en chans att upptäcka en ny stad och kultur på ett djupare plan, säger Freja Schalin.

Vill du också göra praktik utomlands?

I mars 2022 erbjuder vi praktik vid nio olika organisationer. Platserna finns vid Finlands kultur- och vetenskapsinstitut i Berlin, Bryssel, Budapest, Danmark, Paris, Stockholm och Tallinn. Dessutom erbjuder vi praktikplatser vid Skandinaviska föreningens konstnärshus i Rom och vid Kommunförbundets kontor i Bryssel. Lämna in din ansökan på vår webbplats senast den 31 mars 2022

Nästa gång öppnar vi ansökan i september 2022.

Läs mer om våra stipendier för utlandspraktik.

Utlandspraktik ger arbetserfarenhet och självinsikter