Tillbaka
13.10.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Rimliga arvoden för författare och konstnärer

Bild: Pixabay

För oss på Kulturfonden är det en viktig principfråga att författare och andra konstnärer får rimliga arvoden för uppträdanden och andra uppdrag.

Det är väldigt sällsynt att finlandssvenska författare kan försörja sig på att sälja böcker. Därför är arvoden för olika framträdanden en central del av författarnas inkomster. Att förbereda sig för ett framträdande tar dessutom mycket arbetstid.

Det är alltså inte rimligt att förvänta sig att professionella författare och konstnärer ska ställa upp för en flaska vin eller kaffe och bulle. Det är inte heller okej att erbjuda ”synlighet” eller ”goodwill” som lön för mödan.

På Kulturfonden vet vi också att många små föreningar som gärna skulle bjuda författare och andra konstnärer till sina kulturevenemang har svårt att skrapa ihop till arvoden och resekostnader. Därför kan du som är aktiv i en förening som har verksamhet på svenska i Finland ansöka om bidrag i november för att kunna anlita en författare eller konstnär till ett rimligt arvode. Kostnaderna kan antingen ingå i en ansökan om ett större verksamhetsbidrag eller så kan ni ansöka om ett projektbidrag för ändamålet.

Vad är ett rimligt arvode?

Utgå gärna från
Läscentrums tabeller för författararvoden
Centret för konstfrämjandets kampanj Rättvis konst
och andra liknande rekommendationer när ni gör upp er budget.

Det är också möjligt att baka in hyreskostnader i ansökan. Traktering finansierar vi däremot inte.

Och kom ihåg att diskutera arvoderingen i god tid med den tilltänkta gästen.

Vi påminner också om att bibliotek året runt kan ansöka om Kultur på bibban-paket för att bjuda in författare och andra proffs inom kultursektorn. Läs mer om Kultur på bibban här.

Psst, du som har en förening inom Svenska pensionärsförbundet, Finlands svenska Marthaförbund, FiSSc – Finlands Svenska Scouter, Pohjola-Norden, Finlands Svenska Idrott, SAMS, FRIS Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige eller Finlands svenska 4H kan kontakta ditt förbund för att diskutera möjligheterna att söka bidrag för att ordna den här typen av program för era medlemmar. Dessa förbund får nämligen ett större bidrag av Kulturfonden som de årligen delar vidare åt sina medlemsföreningar. Om din förening är medlem i något av dessa förbund ska ni söka bidraget direkt av förbundet.

Rimliga arvoden för författare och konstnärer