Tillbaka
1.10.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Arbetsro och samarbete i Jörn Donners lägenhet

Nu är det klart vem som får arbeta i Jörn Donners lägenhet i centrala Helsingfors under senhösten 2021.

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet har beviljat 16 arbetsgrupper, sammanlagt 42 personer, residensvistelser i lägenheten på Norra Kajen 12.

Under pandemin har så gott som alla residensvistelser för konstnärer och kulturarbetare inställts. Via ett samarbete mellan Kulturfonden, Konstsamfundet och bolaget Donner Productions får nu 42 konstnärer och kulturarbetare arbeta i en inspirerande miljö bland 4 000 böcker och andra spår efter Jörn Donners yrkesverksamma liv.

Sammanlagt 19 arbetsgrupper lämnade in en ansökan tidigare i höstas. De flesta av de 16 arbetsgrupper som fick positivt besked satsar på manusutveckling och flera är två- eller flerspråkiga. Av grupperna arbetar

  • 8 inom film,
  • 4 inom litteratur,
  • 3 inom teater och
  • 1 inom musik.

Alla arbetsgrupperna som beviljats residensvistelser nämns här.

Residensvistelserna förverkligas hösten 2021 då arbetsgrupperna får använda lägenheten dagtid under en arbetsvecka vardera. Dessutom får alla medlemmar i arbetsgrupperna ett stipendium på 500 euro för att täcka till exempel boendekostnader under residensperioden. Sammanlagt fördelas 21 000 euro mellan stipendiaterna.

På grund av pandemiläget måste alla medlemmar i arbetsgrupperna vara bosatta i Finland. Grupperna kunde vara flerspråkiga, men svenskan måste vara representerad och dessutom måste verksamheten ha anknytning till det svenska i Finland.

Residensvistelserna är den fjärde satsningen inom ramen för Kulturfondens och Konstsamfundets gemensamma ”Kultur under tiden”-coronakrisbidrag. På de tre första omgångarna satsades sammanlagt ungefär 2,3 miljoner euro.

***
Pressmeddelande
Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet

Arbetsro och samarbete i Jörn Donners lägenhet

Hösten 2021 erbjuder vi residensvistelser i Jörn Donners lägenhet i Helsingfors. Bild: Rafael Donner