Tillbaka
5.6.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Fotografen Niklas Meltio får Carina Appel-priset

Niklas Meltio får Carina Appel-priset 2021.

Fotojournalisten Niklas Meltio får årets pris ur Carina Appels minnesfond. Priset på 3 000 euro överräcks den 30 juni kl. 14.00 på Kilens hembygdsmuseum i Sideby, Kristinestad.

Niklas Meltio (f. i Helsingfors 1979) är fotojournalist sedan 2003. Han har flera år gått i bräschen för ett unikt dokumentärt grepp, där han ihärdigt och modigt befinner sig bredvid de människor som lever i krigs- och kristillstånd och som på olika sätt rör sig i välfärdens marginaler.

Han har under längre perioder rapporterat om brännande krishärdar i bland annat Syrien, Irak/Kurdistan, Ukraina, Afghanistan och om flyktingströmmen genom Europa. Passionerat och envist skildrar han skeendet på ett realistiskt och klarsynt sätt.

Bild från Syrien. Bild: Niklas Meltio.

Niklas Meltio har ett eget bildspråk där han på ett unikt sätt kombinerar stillfotografens kunskap och kompositioner med ett rörligt bildmaterial. Hans hantverk är starkt och genomtänkt och står sig i ett internationellt perspektiv.

De senaste åren har han skapat sig en position som erkänd videofotograf och har gjort tv-dokumentärer för bland annat Yle. Han har utmärkt sig för reportage i hemlandet, om bland annat utsatta thaikvinnor, hemlösa, asylsökande och missbrukare. I hans arbete syns den respekt som han närmar sig människor med.

Niklas Meltio är orädd, kompetent och drar sig inte för att utmana de mediekoncerner som prutar på sina fotojournalistiska ideal genom att rationalisera bort fotograferna.

Han har vunnit flera pris för sitt arbete och sina publikationer. Ändå använder han först och främst reportagens inverkan på de samhällen där han jobbar som referens för hur relevant han är för sin bransch.

Carina Appels minnesfond grundades för att hedra fotografen och filmaren Carina Appel (1967-2012) och det jobb som hon gjorde särskilt i krigsdrabbade områden. Minnesfonden stöder fotografer som förmedlar information från världen och bidrar till att öka förståelsen mellan folk.

Priset ur minnesfonden delas ut vartannat år. Meeri Koutaniemi fick det första priset år 2013, år 2015 belönades Larisa Pelle, år 2017 Esa Ylijääskö och 2019 Hannamari Shakya.

Carina Appels minnesfond är en av Svenska kulturfondens drygt 490 fonder.

***
Pressmeddelande – får publiceras lördagen den 5 juni 2021
Carina Appels minnesfond och Kilens hembygdsgård

Prisjuryn ansvarar för sakinnehållet i texten ovan.

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:

Dennis Rundt
prisjuryns ordförande
tfn 045 235 7552
dennis.rundt(at)gmail.com


Fotografen Niklas Meltio får Carina Appel-priset