Tillbaka
18.5.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Hugo Bergroth-sällskapets pris 2021

Årets pristagare. Från vänster: Annica Törma, Tiina Sjelvgren, Jenny Sylvin och Jens Berg. Bild: Linus Westerlund/LIWEMEDIA

Hugo Bergroth-sällskapet har prisbelönat språkligt medvetna personer sedan år 1993. I år går Hugo Bergroth-priset till tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä. Språksporren-priset går till språkexperten Jenny Sylvin och journalisten Jens Berg. Se videointervjun med pristagarna här.

Hugo Bergroth-priset 2021 går till tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä. Tolkarna har haft en viktig roll i att förmedla myndighetsinformation på svenska, bland annat nu under coronapandemin. I prismotiveringen beskrivs Sjelvgren och Törmä som flexibla, kunniga och utmärkta språkliga förebilder.

Hugo Bergroth-priset är på 5 000 euro och det ges till någon som i sin verksamhet har bidragit till en ökad kunskap om betydelsen av en god, tydlig och väl använd svenska.

Språkexperten Jenny Sylvin och journalisten Jens Berg, duon bakom språkpodden Näst sista ordet, belönas med Språksporren. Duon har väckt lyssnarnas intresse för språk genom att på ett enkelt och okonstlat sätt lyfta fram särdrag i svenskan.

Språksporren-priset är på 1 000 euro och kan tilldelas personer som med sin verksamhet har uppmuntrat andra att använda, sprida eller utveckla det svenska språket i enlighet med sällskapets syften.

Se videoklippet från prisutdelningen

Klicka här om inte videon syns nedan.

Se intervjun med pristagarna

Klicka här om inte videon syns nedan.

Kulturfonden står för prissummorna. Stort grattis till pristagarna.

Bild: LIWEMEDIA

Hugo Bergroth-sällskapets pris 2021