Tillbaka
29.4.21   (Redigerad 12.5.21)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Alla vägvisare och visselblåsare är viktiga

Förra veckan lanserade Kulturpolitiska forskningscentret Cupore sin rapport ”Samspelets regler” om stiftelsefinansieringens betydelse. Rapporten gjordes på uppdrag av fem finlandssvenska stiftelser och fonder och vi var en av dem.

Vi på Kulturfonden är nöjda med Cupores arbete. Vi har sagt att vi beställde en väst, men fick en hel kostym. Vi ville att Cupore skulle utreda hur våra bidrag används, men utredarna vände fokus från bidragstagarna mot vårt samspel med dem. Innan vi utreder hur aktörerna använder bidragen måste vi ha koll på vilken roll vi själva tar och uppfattas ta, konstaterade de.

Vi fick en hel del kritik i rapporten och det gillar vi. Vi gillar också att många tycker att rapporten, med dess styrkor och svagheter, är relevant och att många vill uttrycka sin åsikt om den och om hur vi fonder och stiftelser hanterar vårt uppdrag.

Vi läser, diskuterar och reflekterar över allt vi ser att ni skriver om rapporten och om oss. Och vi tar det på stort allvar. Varje vägvisare, visselblåsare och kritiker är viktig för oss.

Kulturfonden är en stor stiftelse som många aktörer står i ett beroendeförhållande till. Vi tänker att det förpliktar oss att vara lyhörda, ödmjuka och noggranna. Och varje vecka försöka bli litet bättre på att uppfylla det uppdrag som donatorerna har gett Kulturfonden.

Under de senaste åren har vi satsat mycket tid på att föra dialog med våra sökande. Fonden lyssnar & lär, som vi kallar vår målsättning, blir ännu viktigare nu. Hur går vi vidare efter Cupores rapport? Hur bygger vi upp en förståelse och ett förtroende mellan oss alla? Vi hoppas att alla berörda och alla debattörer vill vara med i vår dialog.

I väntan på dialogen, som vi gärna håller i riktiga livet, hoppas vi att många fortsätter granska oss, tycka till om oss och ställa oss mot väggen. På insändarsidor, i sociala medier eller gärna i direkt kontakt med vår vd eller styrelseordförande.

Svenska kulturfonden

Missade du rapporten? Du kan läsa den här och våra kommentarer till den här. Vi har också kommenterat den på sociala medier – läs våra inlägg på Kulturfondens Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter. Läs också Cupores blogginlägg om rapporten.

Alla vägvisare och visselblåsare är viktiga