Tillbaka
5.5.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Över 700 000 euro till film- och medieproduktion

Den andra säsongen av vetenskapsserien Små uppfinnare får 35 000 euro då Kulturfonden och Konstsamfundet tillsammans delar ut över 700 000 euro till film- och mediaproduktion. Bild: Marika Hill/Parad Media

Nästan 50 projekt får bidrag för film- och medieproduktion av Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet. Under ansökningstiden i februari lämnades ett rekordantal ansökningar in.

Samarbetet innebär att bidrag för film- och medieproduktion kan sökas med en och samma ansökan från Konstsamfundet och Kulturfonden. Ansökningstiden är två gånger per år, i februari och i september. Inom ramen för samarbetet beviljas bidrag för manusarbete, projektutveckling och produktionsstöd. Sammanlagt har Konstsamfundet och Kulturfonden reserverat 1,5 miljoner euro för film- och medieproduktion under 2021.

Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, är nöjd både med samarbetet kring finansiering och med de fem sakkunniga som bistått i bedömningen av ansökningarna.

– Vi fick rekordmånga ansökningar; det visar att filmbranschen har hittat oss och att mycket är på gång just nu. För drygt ett och ett halvt år sedan – då vi startade vårt finansieringssamarbete – samlades vi och filmbranschens aktörer till ett första seminarium. Det här var en bra start på vårt samarbete och stärkte vår dialog med fältet, säger Lillkung.

I februariomgången inkom 107 ansökningar inom film- och medieproduktion, av dessa beviljades 48 sökanden understöd för sammanlagt 725 800 euro.

I februariomgången utmärktes flera satsningar för barn och ungdomar.

TV-serien Drakar får det största enskilda bidraget på 150 000 euro. Serien, som riktar sig till ungdomar i åldern 15–19 år, är skapad och skriven av Tom Saxman och regisseras av Titus Poutanen. I åtta avsitt får vi följa med nittonåriga Rollo och hans tre vänner som åker på en livsomvälvande roadtrip från södra Finland till Nord-Norge. Serien produceras av Citizen Jane Productions.

Den andra säsongen av vetenskapsserien Små uppfinnare får 35 000 euro. Små uppfinnare är barnens egna vetenskapsprogram där de får förverkliga sina vildaste idéer. Målgruppen är barn i åldern 5–9 år. I programmet får fantasin flöda, samtidigt som barnen lär sig om fysikens lagar och får många pysseltips. Serien produceras för att publiceras på Yle Arenan samt som inslagsserie i BUU-klubben på Yle Fem. Serien produceras av produktionsbolaget Parad Media.

– Fler projekt siktar på en ung publik. Det är vi gärna med och stöder eftersom en av våra centrala målsättningar är att vara relevant för nästa generation, säger Stefan Björkman, vd för Föreningen Konstsamfundet.

Alla beviljade bidrag för film- och medieproduktion våren 2021 finns här.


***

Pressmeddelande, den 5 maj 2021
Föreningen Konstsamfundet r.f.
Svenska kulturfonden

Noggrannare information:

Stefan Björkman
tfn 050 632 19

Sören Lillkung
tfn 040 620 7500

Över 700 000 euro till film- och medieproduktion