Tillbaka
18.11.20   |   Nyheter, Okategoriserade
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Hundra finlandssvenska verk blir ljudböcker med hjälp av bidrag

Ljudboken vinner mark. Försäljningen har ökat kraftigt och coronapandemin har ytterligare ökat intresset för ljudböcker. Nu stöder vi tillsammans med sex andra finlandssvenska bidragsgivare förlaget Schildts & Söderströms utgivning av ljudböcker på svenska.

Den finlandssvenska ljudboksproduktionen har hittills varit blygsam, men nästa år ger Schildts & Söderströms ut hundra titlar i ljudboksformat. Svenska kulturfonden bidrar till satsningen med 50 000 euro.

– Kulturfonden tar i november emot ansökningar om projektbidrag och jag kan tänka mig att vi nu får ansökningar från andra förlag som också vill ge ut ljudböcker på svenska i Finland, säger Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden.

Inläsningarna av S&S ljudböcker görs under 2021 då förlaget firar sin 130-åriga historia.

– Listan på titlar tar form under året, och vi hör gärna åsikter om vilka titlar som särskilt önskas. Att göra vår finlandssvenska litteratur tillgänglig bland andra ljudböcker på svenska är ett fint sätt att fira, tycker vi. Vi tänker också att det är viktigt att den finlandssvenska språkvarianten hörs i ljudbokssammanhang, berättar Anna Friman, litterär chef på S&S.

Anna Friman säger att de ljudböcker som nu läses in kommer att vara tillgängliga via de redan etablerade strömningstjänsterna. Ljudböckerna spelas in i en professionell ljudboksstudio.

– Ljudböcker ökar hela tiden i popularitet men produktionskostnaderna är väldigt höga i förhållande till intäkterna. Det skulle vara omöjligt att genomföra projektet utan bidrag, säger Anna Friman.

Stefan Björkman är vd på Konstsamfundet, en av de finlandssvenska bidragsgivare som stöder projektet. Han säger att det är värdefullt att litteraturskatten också finns tillgänglig som ljudböcker.

– En viktig sak är att det sänker tröskeln för nya generationer att bekanta sig med den. Särskilt glada är vi att litteraturen nu också i denna form kan utnyttjas inom undervisningen, säger Stefan Björkman.

S&S ger ut ljudböckerna med hjälp av bidrag från:

  • Föreningen Konstsamfundet
  • Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd sr (barn- och ungdomslitteratur)
  • Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr (barn- och ungdomslitteratur)
  • Stiftelsen Tre Smeder sr
  • Svenska folkskolans vänner
  • Svenska kulturfonden
  • Svenska litteratursällskapet

***

Pressmeddelande 18.11.2020

Noggrannare information:

Sören Lillkung (kommentarer)
vd, Svenska kulturfonden
040 620 7500
soren.lillkung(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef, Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Hundra finlandssvenska verk blir ljudböcker med hjälp av bidrag

Kulturfonden är en av sju fonder som finansierar S&S utgivning av hundra ljudböcker. Bild: Pixabay