Tillbaka
16.11.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden och Konstsamfundet satsar 1,5 miljoner euro i teatrar och kulturhus

Nu kommer coronabidraget ”Kultur under tiden II – för teatrar och kulturhus”. Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet riktar ytterligare 1,5 miljoner euro till kulturfältet. Den här gången är målgruppen svenskspråkiga professionella teatrar och kulturhus.

Coronakrisens ekonomiska följder är fortfarande förödande för den sceniska konsten och de professionella konstnärerna inom scenkonst. Trots att teatrar och kulturhus har begränsat publikmängden och gjort sitt bästa för att trygga säkerheten, står många stolar tomma under föreställningarna.

I våras hade Konstsamfundet och Kulturfonden de frilansande, professionella kulturarbetarna i fokus för den första omgången av Kultur under tiden-satsningen. Då fördelades sammanlagt 700 000 euro i projektbidrag till konstnärer och kulturarbetare.

– Också vår nya ”Kultur under tiden II”-satsning underlättar sysselsättningen för de frilansande scenkonstnärer. De engageras ofta av och i teater- och kulturhusen, så i förlängningen ser vi att vi också nu stöder dem, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Kulturfondens och Konstsamfundets tillfälliga bidragsform ”Kultur under tiden II – för teatrar och kulturhus” kan endast sökas av de svenskspråkiga teatrar som fått statligt understöd och kulturhus som erbjuder professionella konst- och kulturevenemang på svenska.

Kulturfondens andel av satsningen är en miljon euro och Konstsamfundets en halv miljon euro. Man beslutar samfällt om utdelningen före årsskiftet.

Tidigare satsningar under coronakrisen

Kulturfonden och Konstsamfundet har under coronakrisen inrättat flera extra ansökningsomgångar och stödpaket:

  • Kulturfondens och Konstsamfundets Kultur under tiden-bidrag, riktades våren 2020 till professionella konstnärer och kulturarbetare. Sammanlagt 700 000 euro fördelades på 177 projektbidrag till konstnärer och kulturarbetare. Kulturfonden bidrog med 380 000 euro och Konstsamfundet med 320 000 euro.
  • Alla elever i årskurs 1-9 i svenskspråkiga skolor fick gratis tillgång till e-biblioteket Ebban.
  • Kulturfonden deltog med 100 000 euro i Centret för konstfrämjande Taikes extra ansökningsomgång med arbetsstipendier riktade till professionella frilanskonstnärer.
  • Kulturfondens bidrag ”Huset mitt i byn” – 135 föreningshus i Svenskfinland fick utvecklingsbidrag, sammanlagt 300 000 euro.

***

Pressmeddelande
Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet
Helsingfors den 16 november 2020

För mer information:

Åsa Juslin
ledande ombudsman, kultur
Svenska kulturfonden
+358 50 325 0825
asa.juslin(at)kulturfonden.fi

Ulrica Stråhlmann
stipendiesakkunnig
Föreningen Konstsamfundet
+358 44 703 0540
ulrica.strahlmann(at)konstsamfundet.fi                

Martina Landén-Westerholm
Kommunikationschef
Svenska kulturfonden
+358 40 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden och Konstsamfundet satsar 1,5 miljoner euro i teatrar och kulturhus

Kulturfonden och Konstsamfundet satsar 1,5 miljoner euro i teatrar och kulturhus.