Tillbaka
13.11.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturkarneval med angeläget budskap: »Här får man vara sig själv«

Kulturkarnevalen ordnades i Ekenäs år 2019. Bild: Frej Vuori

I sjutton år har Kulturkarnevalen lyckats bibehålla sin popularitet. Varje år i november samlas mellan 400 och 500 ungdomar för att uppleva den speciella stämningen. Ledorden är ödmjukhet och respekt.

Det här är en förkortad version av reportaget som ingick i Kulturfondens årsbok 2019. År 2020 ordnas Kulturkarnevalen virtuellt lördagen den 14 november 2020.

Text Camilla Lindberg
Bild Frej Vuori

Det är en fredagskväll i november och timmen är sen. Men i Yrkeshögskolan Novia i Ekenäs vimlar det av ungdomar. I ett rum med glasväggar sitter ett gäng och spelar ukulele.

Klockan 20 blir det rusning till ett klassrum som snart ska få besök av hundarna Cindy och Kira.

– Terapihundarna är nya för i år. De har bjudits in på ungdomarnas begäran. Tanken är att de ska inge lite trygghet i karnevalsvimlet, säger Eva-Helén Ahlberg. Hon är storevenemangets producent för sextonde året i följd.

Kulturkarnevalen (KK) genomförs varje år i november och erbjuder skolungdomar i Svenskfinland ett brett utbud av verkstäder och programpunkter på olika orter i landet. I år är det Ekenäs som står i tur. Evenemanget har lyckats bibehålla sin popularitet i snart två decennier.

I Ekenäs deltar 450 ungdomar. Under de fyra dagarna som karnevalen pågår får ungdomarna välja ett ämne som de vill förkovra sig i. De kan välja mellan 30 olika verkstäder som kallas labb. Bland alternativen finns traditionella konstformer som scenkonst, dans och rörelse, formgivning och bildkonst, musik, multimedia och ordkonst. Man kan också välja sportaktiviteter. Arrangörerna arbetar utifrån ett brett kulturbegrepp och försöker också anlita lokala förmågor. I Närpes hösten 2011 arrangerade man till exempel ett drilllabb i samarbete med Närpes Skolmusikkår.

– Vi vill inte bli en trendkarneval, men samtidigt vill vi också introducera nyskapande konstformer. Dans och rörelse och scenkonst är alltid populära. I år har till exempel en Disneymusikalverkstad varit jättepopulär, säger Eva-Helén Ahlberg.

 »Skolårets bästa evenemang«

Varför väljer hundratals ungdomar att komma till Kulturkarnevalen? Alla jag frågar svarar spontant samma sak: »Det är för stämningens skull«.

Att det finns en speciell KK-stämning är alla övertygade om.

– Det här är utan tvekan skolårets bästa evenemang. Här träffar man nya människor som är varma och vänliga. Här får man helt enkelt vara sig själv, säger Fanni Kosonen från Kotka gymnasium.

Eva-Helén Ahlberg understryker att Kulturkarnevalens målsättning är att så ett frö till en kommande hobby eller en utbildning i framtiden. Samtidigt vill man också hjälpa till med att överbrygga regionala gränser i Svenskfinland, men också gränser mellan språkgrupper.

– För sjätte året i rad deltar en språkbadsklass med över 20 elever från Pasilan peruskoulu, säger hon.

Vinterbad och smarta kläder

På eftermiddagen nästa dag håller solen på att gå ner. Vid stadens badbrygga intill sommarrestaurang Knipan står ett gäng huttrande ungdomar i baddräkter. Vattnet är endast 5 grader. Den här gruppen har valt att delta i labbet Surprise. Ungdomarna har nyligen stiftat bekantskap med Emmaus loppmarknad och nu står vinterbad på programmet. Alla i gruppen vågar göra en kort simtur under ledning av den tidigare gymnastikläraren Kenneth Karlsson.

Själv går jag till Ekenäs högstadieskola där verkstäderna pågår. Kläddesignern Elin Skogberg leder labbet Smart kläddesign, och hon har händerna fulla med att hinna handleda alla deltagare. Tygbitar och halvfärdiga klädesplagg täcker alla bordsytor. Temat för labbet är The Royal Family (den kungliga familjen) och materialet som finns till hands består av billiga loppisfynd, till exempel jeans och gamla skjortor.

Liza Jyjora och Arthur Gerster från Nykarleby har valt att arbeta i par. De är båda intresserade av kläder och mode, men har ingen stor erfarenhet av att sy kläder. De har valt att kombinera två gamla skjortor till en ny stilfull skjorta

– Vi kommer nog båda två att få användning av den här skjortan, säger Liza Jyjora.

Var man än rör sig på Kulturkarnevalen tycks spåren leda fram till »Gusse«. Det visar sig vara Kulturkarnevalens konstnärlige ledare Mikael »Gusse« Andersson. En dag vid millenniumskiftet traskade han upp till Svenska kulturfonden och presenterade idén om en kulturkarneval som kunde fungera som ett komplement till den populära Stafettkarnevalen. Förslaget togs väl emot och snart involverades också Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS), och senare många andra samarbetspartner.

Kulturkarnevalens konstnärlige ledare Mikael »Gusse« Andersson och producent Eva-Helén Ahlberg.

– Svenskfinlands framtid är beroende av att vi bevarar vårt språk och vår kultur. Jag tyckte att det kunde finnas en kulturkarneval som inte består av tävlingar, säger Gusse.

Respekt och ödmjukhet

Ursprungsplanen var att etablera ett årligen återkommande evenemang och den lyckades över förväntan. Gusse Andersson kan ge många konkreta exempel på ungdomar som »hittat sin plats i smältdegeln«. Det kan också handla om stärkt självkänsla i vardagen.

– KK handlar om respekt och ödmjukhet. Och vi har peppar, peppar, inte haft några drog- eller ordningsproblem, säger Gusse Andersson som till vardags arbetar som skådespelare vid Svenska Teatern.

På lördagskvällen blir det extra tydligt när 450 ungdomar samlas i en gymnastiksal. Det är dags för den traditionella karnevalsfesten med labbpresentationer på scenen och labbutställningar utanför festsalen. Ordningsvakter patrullerar, men de verkar finnas där mest för sakens skull. När musiken kör igång infinner sig en alldeles speciell atmosfär, och jag inser att det här måste vara den legendariska KK-stämningen som alla talar om.

Om Kulturkarnevalen

Kulturkarnevalen är ett årligen återkommande evenemang för skolungdomar i årskurserna 7–9, gymnasier, folkhögskolor, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser.

Tid och plats
Kulturkarnevalen arrangeras på olika orter i Svenskfinland. Den första Kulturkarnevalen hölls 2003 i Grankulla och i den deltog 80 ungdomar. Redan 2004 deltog 400 ungdomar. Kulturkarnevalen 2019 arrangerades den 14–17 november i Ekenäs. Det var den sjuttonde karnevalen.

Syfte
Syftet är främja konst och kultur bland unga på svenska och erbjuda deltagarna en möjlighet att prova på olika kulturuttryck. Karnevalen skall uppmuntra till kontaktskapande över regiongränserna och genomsyras av respekt och ödmjukhet.

Samarbete
Kulturkarnevalen arrangeras av Föreningen Kulturkarnevalen och Finlands Svenska Skolungdomsförbund i samarbete med många andra organisationer och föreningar. Därtill medverkar många unga specialutbildade volontärer.

Finansiering
Svenska kulturfonden har under alla år varit karnevalens huvudfinansiär. Den årliga budgeten är 290 000 euro.

Kulturkarneval med angeläget budskap: »Här får man vara sig själv«