Tillbaka
14.5.20   (Redigerad 15.5.20)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Estrids bokklubb inspirerar barn att dela läsupplevelser

Sanna Vuori jobbar med Estrids bokklubb. Bild: Tage Rönnqvist

Estrids bokklubb får Kulturfondens pris på 15 000 euro.

Kulturfondens prismotivering

Teamet bakom Estrids bokklubb med Sanna Sofia Vuori i spetsen belönas för den populära videoserien där unga programledare intervjuar barnboksförfattare, illustratörer och serietecknare och pratar om böcker tillsammans med andra barn.

I serien kommer finlandssvenska, finskspråkiga och sverigesvenska skapare av barn- och ungdomslitteratur till tals på ett sätt som inspirerar tittarna att läsa, skriva, skapa bilder och dela läsupplevelser.

De fyra säsonger som hittills har publicerats på webben når ut till en bred målgrupp, också utanför Finlands gränser. Den tillhörande bloggen och en bok med uppgifter för mångsidigt skapande ger skolorna bra verktyg för att uppmuntra till kreativitet och interaktivitet.

***

På grund av coronakrisen uppmärksammas pristagarna först i september-oktober på Kulturfondens höstfester. Mer information närmare festerna på www.kulturfonden.fi. Observera att intervjureportaget nedan är skrivet före coronakrisen.

Sanna arbetar med sin dröm

Hej Sanna Sofia, vem är du? 

Jag sysslar med alla möjliga olika former av kulturprojekt, från kreativt skrivande, barnteater och workshops till Estrids bokklubb och litteraturförmedling. Man kan säga att jag är något av en självlärd mångsysslare: lite råddig, lite barnslig och lite kaotisk men en som ändå alltid lyckas få de flesta saker gjorda, som genom ett trollslag.

Kan du berätta lite om hur du arbetar? 

Jag får en idé och tänker: Det här gör jag! Saker brukar gå ganska snabbt tills världen kommer emot i form av ekonomi, byråkrati, logistik, andra människors tidtabeller och liknande. Då man arbetar med projekt märker man verkligen varför en aktör som Kulturfonden är viktig.
Arbetet med Estrids bokklubb sker till stor del i Underverkstadens lilla källare där vi också spelar in. Samarbetet med Estrid Airas, Ida-Lina Nyholm som gör vårt pedagogiska material till skolor och Timo Kari som sköter film och klipp är både inspirerande och enkelt, inget känns jobbigt med dem. Vi är nu inne på den femte säsongen och vårt sätt att arbeta har blivit snabbare och säkrare med åren. 

Finns det någon höjdpunkt du vill berätta mera om?

Det är väldigt roligt att se hur programmet lever vidare och att det gjort sig ett namn ute i samhället. Jag tror att någon elev i varje skola och de flesta pedagoger i Svenskfinland känner till Estrids bokklubb, och det känns fint. Varje säsong har vi tagit med något nytt och även om vi inte riktigt har någon uppföljning av hur många som ser programmet så vet vi att det också används inom pedagogiken i Sverige.

Hurdan utveckling skulle du vilja se inom ditt område? 

Barn- och ungdomslitteraturen mår bra, förlagen satsar och det kommer nya författare hela tiden. Att intresset för läsning bland unga i högstadieåldern dalar tror jag beror på att texterna och de saker unga är intresserade av helt enkelt inte möts.
Jag skulle också önska lika fina satsningar på barnteater som på andra former av teater.  Barnteatern förtjänar ett bättre rykte och att tas på större allvar eftersom underhållning för barn också kräver mycket kunskap. Samhället behöver teater som riktar sig till just barn och som ger dem något mer.

Vad ska du göra med prissumman? 

Det är lite oklart ännu, men förstås till att röja tid att utveckla projektet. Jag vill också väldigt gärna göra något tillsammans med alla som varit med och arbetat med bokklubben, så det kanske blir en liten fest. 

Fakta: 

Född: I början av 1980-talet i Helsingfors där jag fortfarande bor. 

Studier: Började ursprungligen studera biologi på Helsingfors universitet men flyttade över till nordisk litteratur, sedan studier till dramainstruktör och olika kurser i kreativt skrivande. 

Karriär: Jag startade en dramaverksamhet inom Föreningen Brage som sedan växte och blev den egna satsningen SagaTeater, nuvarande Flax. Produktionerna växte och blev sedan Underverkstaden som i dag har flera pågående projekt. 

Priset: Först trodde jag samtalet handlade om att jag glömt att redovisa för något bidrag, men då jag förstod att jag fått ett pris blev jag både glad och överraskad. 

Gör på fritiden: I princip samma som på jobbet, men försöker att ägna mig åt min familj så mycket det går. 

Dricker: Helst mjölk, men det beror på maten förstås. 

Äter: Svampsås från Iloranta

Favoritbok: Jag tycker förstås mycket om min egen barnbok “Ägget”, men min favoritbok är Kotiruokaa leikki-ikäiselle, en bok jag hade som barn och som jag inte lyckats få tag i efter det. 

Lyssnar på: Radio, vett och snälla människor.

Favoritartist: Jag har rätt samma smak som mångas mor- och farföräldrar har. Inom de flesta former av konst.

Beundrar: Många och på olika sätt. De som är och gör som de själva vill. 

Drömuppdrag: Det håller jag på med just nu! Jag får arbeta mångsidigt med projekt som kan variera från timme till timme. 

Text: Catrin Sandvik

Estrids bokklubb inspirerar barn att dela läsupplevelser