Tillbaka
4.5.20   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Mikael Svarvar leder Kulturfondens delegation

Mikael Svarvar leder Kulturfondens delegation från och med den 1 augusti 2020. Bild: Linus Mickelsson

Mikael Svarvar blir ny delegationsordförande för Svenska kulturfonden. Svarvar efterträder Ann-Luise Bertell vars mandatperiod tar slut i juli 2020.

Sfp:s partistyrelse har utsett Mikael Svarvar till ny ordförande för Kulturfondens delegation. Sfp:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd med beslutet.

– Svarvar har lång och gedigen erfarenhet av kulturlivet och den kommer väl till pass i ledningen av Kulturfondens delegation. Han och Mikaela Nylander kommer att utgöra ett bra team som kan se till att utbildnings- och kulturröster från hela Svenskfinland tas i beaktande i Kulturfondens arbete, säger Henriksson.

Mikael Svarvar är frilansande musiker. Han är sångare och pianist, har uppdrag som kapellmästare och både skriver och arrangerar musik i ett brett musikaliskt spektrum. Nu jobbar Svarvar som lektor i musik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Han är 46 år och bor i Larsmo.

– Delegationen har under de senaste åren utvecklats till ett sakkunnigorgan inom Kulturfonden. Svarvars kompetenser befäster den här rollen. Just nu är särskilt utrymmet mellan de olika konstområdena intressant. Också här ser vi att Svarvar med sin erfarenhet är väl rustad att sköta utvecklingen, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Mikael Svarvar vill också själv sätta fokus på kulturell mångfald. Han vill vara med om att ta reda på vad som behövs för att kulturen ska frodas – idag och i framtiden.

– När konstutövare och kulturarbetare från olika konstformer möts händer ofta bra saker. Det här hoppas jag att jag nu via Kulturfonden får vara med om att lyfta fram och stödja, säger Mikael Svarvar.

Hela kulturfältet är just nu i en svår situation. Mikael Svarvar väljer ändå att se de möjligheter som på sikt öppnas för många aktörer.

– Det här utmanande läget kan samtidigt ge nycklar till nya möjligheter, nya samarbeten och nya plattformar. Nu har vi som är kulturarbetare, konstnärer och utbildare chans att stanna upp och fundera på våra värderingar i samhället och i livet. Vi fortsätter framåt, men just nu på andra villkor, säger Mikael Svarvar.

Kulturfonden beviljade i mars Mikael Svarvar ett arbetsstipendium på ett år. I och med uppdraget som delegationsordförande har Svarvar meddelat att han inte tar emot stipendiet.

Svarvar efterträder Ann-Luise Bertell som lett delegationen sedan 2014.

Mikaela Nylander utsågs i februari till Kulturfondens styrelseordförande. Både Nylander och Svarvar tillträder den 1 augusti 2020. Båda har valts för tre år och kan återväljas en gång.

Sören Lillkung tillträdde som vd för Kulturfonden i maj 2018 och är utnämnd på fem år.

Här presenteras Kulturfondens samtliga förtroendevalda.

Enligt Kulturfondens stadgar utser Svenska folkpartiets styrelse fondens förtroendevalda och vd.

Om Kulturfondens delegation

Kulturfondens delegation bistår styrelsen med kunskap från konst- och utbildningsfältet. Den är ett rådgivande organ som samlar bred sakkunskap från olika regioner och verksamhetsområden. Delegationens ordförande deltar i styrelsemötena, men utan beslutanderätt.

***

Pressmeddelande – Svenska kulturfonden
Helsingfors den 4 maj 2020

Noggrannare information:

Martina Landén-Westerholm (intervjuförfrågningar och porträttbilder på Mikael Svarvar)
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Mikael Svarvar (du når honom måndag efter kl. 11)
040 716 7179
svarvar.music(at)icloud.com

Mikael Svarvar leder Kulturfondens delegation