Tillbaka
4.12.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Vi fick nästan 3 400 ansökningar

Sören Lillkung / Bild: Cata Portin

Kulturfonden fick 3 368 ansökningar i november. Det här var drygt 100 färre ansökningar än ifjol. De sökande gör sammanlagt anspråk på knappt 75 miljoner euro.

November är Kulturfondens stora ansökningstid då enskilda personer, arbetsgrupper och organisationer kan söka bidrag för projekt inom utbildning och forskning, konst och kultur, föreningsliv och medborgaraktiviteter. Sammanlagt får Kulturfonden över 7 000 ansökningar per år; ungefär hälften lämnas in i november.

– Vi var beredda på att antalet ansökningar skulle krympa en aning, eftersom vi har infört fri ansökningstid för några bidragsformer som man tidigare kunde ansöka om endast i november, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Trots att sista ansökningsdagen i år var under en helg, inlämnades nästan 40 procent av ansökningarna under det sista dygnet. Drygt 60 ansökningar lämnades in under de sista tio minuterna före midnatt.

På Kulturfonden inleds nu behandlingen av varje enskild ansökan. I slutet av mars får alla sökande besked.

– För oss blir det nu en djupdykning i det som planeras på svenska i Finland. Det här är ett tidskrävande arbete. Samtidigt som vi är noggranna och garanterar att flera personer läser och bedömer varje ansökan, försöker vi göra processen så smidig och snabb som möjligt, säger Sören Lillkung.

Noggrannare information om behandlingen av ansökningar finns här. Också videoanimationen ”Så här behandlas din ansökan” bjuder på en kortfattad beskrivning av processen.

Drygt 20 miljoner i mars

Kulturfonden fördelar nästa år – liksom också i år – cirka 40 miljoner euro.

– Svenska litteratursällskapet, som äger och förvaltar Kulturfondens förmögenhet, bekräftar i mars det exakta beloppet som vi får fördela. I det här skedet bedömer vi ändå att utdelningen i mars blir drygt 20 miljoner euro, säger Sören Lillkung.

Nästan lika mycket delas ut via Kulturfondens övriga bidragsomgångar med annan ansökningstid än november. Till fondens administrativa kostnader går drygt åtta procent av hela budgeten. I journalisten Lina Laurents reportage ”Det kostar att dela ut pengar rättvist” på www.kulturfonden.fi – Publikationer – Årsbok 2018-2019 kan du läsa mera om Kulturfondens kostnader.

***

Helsingfors den 4 december 2019
Pressmeddelande

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:
Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Vi fick nästan 3 400 ansökningar