Tillbaka
14.5.19   (Redigerad 15.5.19)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Juuli Vainio från Lahtis vann uppsatstävlingen

Juuli Vainio, Elias uotinen och henna Uski fick pris i årets uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter.

Tre abiturienter från Lahtis, Tammerfors och Varkaus belönas i de finskspråkiga abiturienternas trettonde uppsatstävling.

· Första pris går till Juuli Vainio, Lahden yhteiskoulun lukio

· Andra pris går till Elias Uotinen, Tampereen lyseon lukio

· Tredje pris går till Henna Uski, Varkauden lukio

Uppsatstävlingen, som ordnas av Svensklärarna i Finland, riktar sig till finskspråkiga abiturienter i hela landet. Med hjälp av tävlingen vill svensklärarna och Svenska kulturfonden uppmuntra abiturienter att uttrycka sina tankar och åsikter på svenska.

Svenska kulturfonden finansierar tävlingen som i år ordnades för trettonde gången. Totalt 121 uppsatser deltog i tävlingen i år.

Här kan du läsa Juuli Vainios vinnande uppsats.

Så här ordnas tävlingen

Uppsatstävlingen är öppen för alla abiturienter i finskspråkiga gymnasier i Finland. Gymnasiernas svensklärare väljer vilka uppsatser som får delta i tävlingen. Representanter från Svensklärarna i Finland utser finalisterna bland tävlingsbidragen. Tävlingens huvuddomare, i år Karin Ihalainen, rektor vid Svenska skolan i Lahtis, väljer de tre bästa uppsatserna bland finalbidragen.

Första pris är ett stipendium på 2 000 euro som vinnaren kan använda för att finansiera sina studier vid ett svenskspråkigt universitet eller en svenskspråkig högskola eller till en resa till en nordisk stad. Om vinnaren ansöker om en studieplats vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia eller Yrkeshögskolan Arcada befrias hen från det obligatoriska provet i svenska.

Andra pris är ett resestipendium på 1 000 euro till en nordisk stad. Tredje pris är ett presentkort på 300 euro till Schildts & Söderströms.

Övriga tolv finalister belönas med Marcus Rosenlunds bok Väder som förändrade världen.

Prisutdelningen ordnas hos Svenska kulturfonden, Simonsgatan 8 A (femte våningen), Helsingfors tisdagen den 14 maj kl. 17. I prisutdelningen deltar pristagarna tillsammans med sina lärare och anhöriga samt representanter för Svensklärarna i Finland och Svenska kulturfonden.

Redaktionerna kan kontakta Svenska kulturfonden för kontaktuppgifter till pristagarna. Kontakta också Kulturfonden och din redaktion vill delta i prisutdelningen.


Närmare information och kontaktuppgifter till pristagarna:
Katarina von Numers-Ekman
ombudsman, utbildning
katarina.von.numers-ekman(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen(at)kulturfonden.fi

Juuli Vainio från Lahtis vann uppsatstävlingen