Tillbaka
10.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Sprudlande Krista Siegfrids fick pris

Krista Siegfrids belönas med Frans Henriksons pris 2019. Bild: Tommi Merivirta

Artisten Krista Siegfrids får ett pris på 15 000 euro ur Frans Henriksons testamentsfond.

Krista Siegfrids är på väg till ett möte och passar på att tala i telefon samtidigt. Hon är en person som säger “Ja” till saker. Hon beskriver det som att det känns fysiskt i hela kroppen, nyfikenheten är så stark att hon inte kan hålla tillbaka.

– Jag måste testa saker. Det värsta som kan hända är att det misslyckas, vem bryr sig? Det är bara att köra vidare.

Krista har synts som programledare för eurovisionsuttagningen UMK några år i rad, på TV i flera andra uppdrag och i sin egen krogshow i Helsingfors för att nämna några av bollarna hon haft i luften.

Låtskrivandet sker alltid på sidan om allt annat, just nu jobbar hon på ny musik till sig själv men en av fjolårets trevligaste överraskningar var att en låt hon varit med och skrivit gick upp som etta på listorna i Korea. I dag har musikvideon 24 miljoner visningar bara på Youtube.

– Det blev en comebacksingel för tjejbandet AOA, vi skrev den för tre år sedan men plötsligt hittade den hem och blev en megahit.

Från Kaskö i Syd-österbotten till Helsingfors, Stockholm och ut i världen via Eurovision. Krista är glad över Frans Henriksson-priset och hembygden.

– Jag har alltid varit stolt över mina rötter, något jag också håller fram ofta. Det känns fint att få det här priset.

Krista Siegfrids är ika hemma i både den svenska och den finska kulturen.

Nuförtiden jobbar Krista mest på finska, något hon själv aldrig hade trott för bara några år sedan. Allt började med hennes medverkan i The Voice of Finland och tog fart ännu mer när hon vann de finländska Eurovisionsuttagningarna 2013.

– Jag övervägde att inte söka till The Voice på grund av min svaga finska, men jag tänkte att: ”Nä-ä, det här ska inte få begränsa mitt liv”. Vem hade trott att jag skulle leda livesända TV-program några år senare?

Text: Axel Åhman (reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2018-2019)

Svenska kulturfondens prismotivering

Krista Siegfrids är den energisprudlande artisten som satt hemstaden Kaskö på den internationella kartan. I sitt artisteri har hon forcerat många barriärer och fördomsfritt öppnat dörrar för möten mellan människor. Hon är lika hemma i den svenska som i den finska kulturen och en god ambassadör för det svenska i Finland.

Sprudlande Krista Siegfrids fick pris