Tillbaka
10.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Matias Norrgrann lämnar avtryck i skol- och teatervärlden

Lektor Matias Norrgrann får Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Pjäsen ”Lemmy badade aldrig i Närpes Å” satte Matias Norrgrann och manusförfattarkollegan Guy Rosenholm ordentligt på kartan. Den nyskrivna pjäsen drog fullsatt hela sommaren 2018 och möttes av idel applåder av såväl kritiker som publik. Tidsresan till 1985 föll folk i smaken, till viss del för nostalgin, men ännu mer för en historia som berör.

– Vi har skrivit tillsammans förr, men det var som att någonting lossnade med Lemmy, vi hittade vår stil, säger Norrgrann.

Arbetet med pjäsen tog tre år. Mest krut lades på att få berättelsen och synopsis rätt, när de byggstenarna satt så ramlade dialogen fort på plats. Från det första telefonsamtalet visste de att de ville göra något om 80-talet i Närpes.

– Första gången vi diskuterade pjäsen skrev Guy i princip introscenen så som den slutligen blev. Vi hade en stark premiss, sen var det bara att göra det klart.

Till vardags jobbar Norrgrann som lärare i historia- och samhällslära i Korsholms högstadium. Något han försöker lyfta fram för eleverna är att det aldrig är för sent. Teatern och skrivandet kom ganska sent in i hans liv, trots att intresset för det alltid funnits där. Under studietiden i Åbo skrev han sina första sketcher och först som 27-åring debuterade han på sommarteaterscenen.

– Det finns aldrig en övre ålder när något är för sent.

Manuset skrevs på standardsvenska, men författarna tänkte på dialekt och sen översattes det till korrekt dialekt av Magdalena Snickars. Det gjordes främst för att underlätta för regissören Anders Slotte. Men att den skulle spelas på dialekt var det aldrig någon frågan om.

– Nyskrivna lokala pjäser är viktiga för både publiken och skaparna. Vi bottnar i dem på ett djupare plan. Det är bra att spela klassiker också, men utan nyskrivet fattas något viktigt, säger Norrgrann.

Priset från Svenska Kulturfonden kom som en väldigt trevlig överraskning, en som tillsammans med all positiv respons på sommarens pjäs sporrar till nya projekt. Som bäst ligger revysketcher på arbetsbordet, men även en ny pjäs.

– Jag vill lyfta fram Guy Rosenholm också, utan honom skulle jag inte fått något pris, vi har jobbat fifty-fifty på allt. Det är ett så dynamiskt samarbete att jag knappt vet hur man skriver själv längre. Dessutom vill jag tacka min fru och son, de är alltid min första publik och jag litar helt och fullt på dem.

Text: Axel Åhman (reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2018-2019)

Svenska kulturfondens prismotivering

Matias Norrgrann är en omtyckt och medryckande lektor i historia och samhällslära vid Korsholms högstadium. Med sitt engagemang inviger han eleverna i historiens mysterier samtidigt som han månar om deras trivsel och välmående.

Han är en värdefull kraft inom den sydösterbottniska teatervärlden – som idékläckare och dramatiker, skådespelare och regissör.

Matias Norrgrann lämnar avtryck i skol- och teatervärlden

Matias Norrgrann prisbelönas för si lärargärning och sitt engagemang inom den sydösterbottniska teatervärlden. Bild: Anna Riska