Tillbaka
8.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Filippa Hella får Stella Parlands pris

Serietecknaren och illustratören Filippa Hella får Stella Parlands pris på 5 000 euro.

– Nu som då frågar någon mig vad jag håller på med? Då svarar jag: Det undrar jag själv också, säger serietecknaren Filippa Hella.

I 20 år har hon illustrerat och tecknat serier, främst för vuxna men också för barn. Hon har använt sig av alla möjliga olika tekniker; akvarell, bläck och teckna svartvitt med tusch för att nämna några..

– Varje historia ska hitta sin uttrycksform, berättandet är ofta ganska klassiskt men teknikerna varierar. Jag är en hantverkare som vill göra allt för hand, jag är usel på att scanna och jobba med serier på datorn.

Serier har fått ett uppsving på senare år, de sprids lättare på nätet och det är lättare för många att hitta sin publik där. Hella säger sig ändå vara ganska traditionell, hon föredrar serier i tryckta böcker.

– Väldesignade och planerade böcker som bildar en helhet är underbara.

I Sverige har självbiografiska serier och serieromaner redan en tid varit populära, samma trend börjar nu synas i Finland.

– Jag har en lång lista på saker jag vill göra, en av punkterna är: ”Självbiografiskt storverk”. Men jag har lagt upp en regel åt mig själv att inte börja på fler projekt innan jag fått det jag håller på med färdigt.

Filippas bana som serietecknare fick en flygande start för tjugo år sedan när hon skickade in fem sidor till Ny Tid och genast antogs som deras nya serietecknare.

– Det var stort och sporrande. Det är synd att tidningar inte längre satsar på serier som de gjorde förr, jag hoppas det blir en ändring där.

Priset från Kulturfonden är hedrande säger Hella, ett bevis på att någon ser och uppskattar att hon stretar på.

– När Sören Lillkung ringde sa han att priset delas ut till någon som är smått galen, så känns det ibland när man har många bollar i luften, säger Hella.

Text: Axel Åhman (artikeln ingå i Kulturfondens årsbok 2018-2019)

Svenska kulturfondens prismotivering

Filippa Hella är illustratör och serietecknare med känsla för detaljer och vardagens absurditeter. Med små medel lyckas hon insiktsfullt fånga situationer och skapa världar som befolkas av fantasifulla djur och människor. Ibland i granna färger, ibland drömskt skira.

Under sina bildkonst- och serieteckningsverkstäder för unga delar hon frikostigt, men på sitt lågmälda sätt, med sig av sitt kunnande. Hon är också en av arrangörerna bakom den årliga seriefestivalen Å-fest som arrangerats i Borgå sedan 2015.

Filippa använder aktivt serietecknarens möjlighet att med hjälp av sin penna kommentera, belysa och påverka aktuella händelser.

Filippa Hella får Stella Parlands pris

Filippa Hella får Stella Parlands pris. Bild: Tage Rönnqvist