Tillbaka
8.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Ylva Holländer prisbelönas i Nyland

Ylva Holländer får Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Jag vill teckna hela världen, det var från den tanken det började. Jag vill undersöka världen på ett lekfullt sätt genom att teckna, säger konstnären Ylva Holländer om sitt senaste projekt som inspirerats av gamla encyklopediteckningar från 1700-talet.

Hennes nya utställning ”Döda och levande organismer” hade vernissage i början av mars på Forum Box i Helsingfors efter fyra-fem års arbete. Den handlar om livet, början och slutet, och består av massvis av teckningar.

– Jag kan inte ens räkna hur många det är, men jag har i alla fall en liten början på att teckna hela världen.

Cirka 40 år har hon levt och verkat som konstnär.  Priset från Kulturfonden är ett erkännande som lösgör energi och möjlighet att göra mer.

– Man blir ganska stum av ett sånt samtal, det känns bra att få pris nu när jag jobbat länge och nått framgång. Men jag vill också tacka för de stöd jag fått tidigare längs den långa vägen som har lett fram till i dag, att jag fått understöd i tider av osäkerhet. Det är ett långsam och krokig väg att utvecklas som konstnär och utan stöden vore det väldigt svårt att kunna arbeta.

Konstvärlden har givetvis förändrats under Ylva Holländers verksamma år. Enligt henne har det blivit friare, konstnärer tillåts experimentera mer och vara mångsidigare utan att bindas av olika ismer.

– Kanske det har att göra med min ålder, när man blir äldre gör man vad man vill utan att snegla så mycket åt sidorna.

Text: Axel Åhman (reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2019-2019)


Svenska kulturfondens prismotivering

Ylva Holländer har under många år som bildkonstnär och konstpedagog vid Borgå konstskola inspirerat otaliga studerande och bidragit till att göra det nyländska konstfältet rikare. I Borgå har hon gjort konsten tillgänglig för allmänheten, till exempel via väggmålningen intill Mannerheimgatans bro och Galleri Fickan – ett rum för mediekonst i Borgå konsthall som hon skapat och utvecklat tillsammans med Borgå Konstnärsgille.

Som bildkonstnär arbetar Ylva Holländer mångsidigt med olika tekniker och uttryckssätt. Hon kombinerar abstrakta former och naturtrogna detaljer. Hennes verk är lekfulla och filosofiska, men har samtidigt ett stråk av allvar och refererar till större existentiella frågor.

Ylva Holländer prisbelönas i Nyland

Ylva Holländer får Nylands svenska kulturfonds pris. Bild: Tage Rönnqvist