Tillbaka
8.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Anna Schultz sprider musikens glädje

Lektorn i musik Anna Schultz får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Anna Schultz har nyss kommit hem från nationaloperan. Musikklasserna från Åshöjdens skola där hon jobbar har haft genrep för operan ”Djurens Planet”, en föreställning där 43 av skolans elever medverkar. Föreställningen är den sjuttonde produktionen som görs av operan i samarbete med olika skolor, men den första på svenska.  

– För ett år sedan kom skaparna till skolan för att workshoppa fram föreställningen tillsammans med eleverna, så de jobbat med verket från början. Deras åsikter och tankar har fått ligga som grund, säger Schultz.

De medverkande eleverna är från årskurs 3 till 6, det är mycket att komma ihåg med klädbyten, att hålla sig i roll, dansa och sjunga.

– Det är en stor upplevelse för alla inblandade. Jag hoppas att det sänker tröskeln att gå på opera och konserter i framtiden.

I tio år har Anna Schultz jobbat som lärare för musikklasser. Under den tiden har många elever passerat under hennes ledning. Antalet musikklasser har skurits ner i landet trots att de är väldigt populära, i Åshöjden visar statistiken upptill femtio sökande på tolv platser.

– Vissa hittar en fristad i musikklassen, här får de vara sig själva. Den bästa känslan i jobbet är när jag ser eleverna lyckas, när deras ögon strålar för att de njuter av det de gör, och det behöver inte alls vara på konserter, ofta är det i klassrummet på lektioner.

Åshöjdens skola samarbetar med många aktörer; Stadsorkestern årligen, första gången med operan nu och en gång uppträdde de med Robbie Williams. För Schultz känns det bra att få priset från Kulturfonden.

– Det är fantastiskt att även jobbet med barn på gräsrotsnivå uppskattas. Jag brukar säga att jag inte nödvändigtvis utbildar nästa generation musiker, jag fostrar musikälskare och konsertbesökare.

Text: Axel Åhman (reportaget har publicerats i Kulturfondens årsbok 2019-2019)

Svenska kulturfondens prismotivering

Anna Schultz arbetar som lektor i musik vid Åshöjdens grundskola i Helsingfors, en av få svenskspråkiga skolor i Finland med musikklasser. Anna är aktiv på många håll inom det finlandssvenska musiklivet; hon har bland annat under flera år varit lärare i musikteori och lett barnkörer vid Martin Wegelius-institutets sommarkurser.

I början av 2019 var hon med om att skapa konceptet för den första svenskspråkiga skoloperan. I Djurens Planet har Annas elever både varit med om att skapa librettot och medverkat i premiäruppsättningen på Nationaloperan. Efter premiären sprids skoloperan till andra skolor i Svenskfinland.

Anna är en engagerad och omtyckt pedagog som kunnigt och passionerat lyckas med konststycket att förena teori med praktik. Hon har spridit sångens och musikens glädje bland hundratals elever.


Anna Schultz sprider musikens glädje

Anna Schultz, lektor i musik, får pris för sitt arbete med musicerande barn. Bild: Tage Rönnqvist