Tillbaka
7.5.19   (Redigerad 8.5.19)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden delar ut tio pris

Kompositören Sebastian Fagerlund får Kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro år 2019. Sammanlagt delar vi ut tio pris i maj 2019.

Fagerlund och de nio andra pristagarna – Linda Bondestam, Anna Schultz, Rikard Bjurström, Nayab Ikram, Filippa Hella, Ylva Holländer, Johanna Grüssner, Matias Norrgrann och Krista Siegfrids – belönas vid Kulturfondens vårfester i Åbo den 7 maj, i Helsingfors den 8 maj och i Vasa den 9 maj.

Kompositören Sebastian Fagerlund

Kompositören Sebastian Fagerlund får Stora kulturpriset 2019. Bild: Tage Rönnqvist

Sebastian Fagerlund får Stora kulturpriset på 30 000 euro.

Sebastian Fagerlund är en av våra främsta tonsättare och hans produktion omfattar allt från opera och orkesterverk till kammarmusik och instrumentala soloverk. Sina musikstudier inledde han tidigt. Efter att ha utbildat sig till violinist vid Åbo konservatorium gick han vidare till kompositionslinjen vid Sibeliusakademin i Helsingfors.

Sitt internationella genombrott fick han då hans klarinettkonsert uruppfördes år 2006. Några år senare prisbelönades hans surrealistiska kammaropera Döbeln och år 2011 fick Fagerlund Teosto Priset – ett av nordens största musikpris – för sitt orkesterverk Ignite. Samtidigt som Fagerlund är aktiv på olika håll i världen, ligger också det lokala hans hjärta nära. Han var med om att grunda kammarmusikfestivalen RUSK i Jakobstad och är en av de konstnärliga ledarna för festivalen.

Hans kompositioner har framförts på olika håll i världen, bland annat av Singapores symfoniorkester, BBC:s symfoniorkester och holländska radions filharmoniska orkester. Med Radions Symfoniorkester i Helsingfors har Fagerlund ett nära samarbete och de har spelat in flera skivor med hans orkestermusik.

Fagerlunds största verk hittills, operan Höstsonaten, hade premiär på Nationaloperan hösten 2017. Operan fick fina recensioner världen över och en nominering för bästa opera i International Opera Awards. Kommande säsonger spelas Höstsonaten på svenska i flera stora operahus och på festivaler i flera olika länder.

Sebastian Fagerlund tar emot Stora kulturpriset i Helsingfors den 8 maj.

Illustratören och konstnären Linda Bondestam

Med Linda Bondestams illustrationer har finlandssvenska barnböcker nått en bredare publik än någonsin.

Linda Bondestam får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Linda Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker som getts ut både i Finland och utomlands. Med hennes illustrationer har den moderna finlandssvenska barnboken nått en bredare publik än någonsin tidigare. Hennes stil är starkt personlig, överraskande och humoristisk. I sitt arbete visar hon alltid stor respekt för sina unga läsare.

Efter att hon med sina illustrationer berikat andra författares texter i tiotals verk, gjorde hon år 2018 sagoboken Godnatt på jorden, där hon stod både för bild och text.

Hennes karaktärer, bland annat bröderna Pixon, Businnan och Herr Glad, fascinerar både barn och vuxna och är utmärkta ambassadörer för den finländska barnboken.

Linda Bondestam tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

Lektorn i musik Anna Schultz

Anna Schultz har spridit sångens och musikens glädje bland hundratals barn. Bild: Tage Rönnqvist

Anna Schultz får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Anna Schultz arbetar som lektor i musik vid Åshöjdens grundskola i Helsingfors, en av få svenskspråkiga skolor i Finland med musikklasser. Anna är aktiv på många håll inom det finlandssvenska musiklivet; hon har bland annat under flera år varit lärare i musikteori och lett barnkörer vid Martin Wegelius-institutets sommarkurser.

I början av 2019 var hon med om att skapa konceptet för den första svenskspråkiga skoloperan. I Djurens Planet har Annas elever både varit med om att skapa librettot och medverkat i premiäruppsättningen på Nationaloperan. Efter premiären sprids skoloperan till andra skolor i Svenskfinland.

Anna är en engagerad och omtyckt pedagog som kunnigt och passionerat lyckas med konststycket att förena teori med praktik. Hon har spridit sångens och musikens glädje bland hundratals elever.

Anna Schultz tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

Företagaren Rikard Bjurström

Rikard Bjurström arbetar för en svensk gemenskap i Tammerfors. Bild: Tage Rönnqvist

Rikard Bjurström får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Rikard Bjurström har under årtionden varit den drivande kraften bakom det som sker på svenska i Tammerfors. Han har varit ordförande för Svenska samskolan i Tammerfors under 20 år och ekonom i Svenska Klubben och ordförande för Kulturstiftelsen. Nordens hus och Luckan har etablerats i Tammerfors på Rikards initiativ. Ett av hans senaste projekt är svenska språkklubbar för finskspråkiga barn.

Hans passion för det svenska i Tammerfors och för nordiskt samarbete har bidragit till att det svenska språket har fotfäste i staden. Rikard arbetar osjälviskt och ödmjukt för en svensk gemenskap i Tammerfors.

Rikard Bjurström tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

Fotografen Nayab Ikram

Gneom foto och film beskriver Nayab Ikram relationen mellan individ och samhälle. Bild: Maria Rosenlöf

Svenska kulturfondens pris 15 000 euro

Konstnären och fotografen Nayab Ikram är en åländsk konstnär med pakistanska rötter och bosatt i Åbo. Genom foto, film och installationer behandlar hon kulturidentitet, relationen mellan individ och samhälle och det som hon själv kallar mellanförskap.

Efter att ha avslutat sina fotostudier vid yrkeshögskolan Novia år 2015 har hon redan hunnit visa sina verk bland annat i Sverige, Belgien och Pakistan. Nayab var också en av de fotografer som fick bidra till jubileumsprojektet 100 finska fotografer år 2017.

Med utgångspunkt i sin egen kulturidentitet visar hon på intressanta fenomen i samhället och berikar den finländska konsten.

Nayab Noor Ikram tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj 2018.

Serietecknaren och illustratören Filippa Hella

Med hjälp av sin penna kommenterar, belyser och påverkar Filippa Hella aktuella händelser. Bild: Tage Rönnqvist

Filippa Hella får Stella Parlands pris på 5 000 euro.

Filippa Hella är illustratör och serietecknare med känsla för detaljer och vardagens absurditeter. Med små medel lyckas hon insiktsfullt fånga situationer och skapa världar som befolkas av fantasifulla djur och människor. Ibland i granna färger, ibland drömskt skira.

Under sina bildkonst- och serieteckningsverkstäder för unga delar hon frikostigt, men på sitt lågmälda sätt, med sig av sitt kunnande. Hon är också en av arrangörerna bakom den årliga seriefestivalen Å-fest som arrangerats i Borgå sedan 2015.

Filippa använder aktivt serietecknarens möjlighet att med hjälp av sin penna kommentera, belysa och påverka aktuella händelser.

Filippa Hella tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

Bildkonstnären Ylva Holländer

Ylva Holländer inspirerar studerande och berikar det nyländska konstfältet. Bild: Tage Rönnqvist

Ylva Holländer får Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Ylva Holländer har under många år som bildkonstnär och konstpedagog vid Borgå konstskola inspirerat otaliga studerande och bidragit till att göra det nyländska konstfältet rikare. I Borgå har hon gjort konsten tillgänglig för allmänheten, till exempel via väggmålningen intill Mannerheimgatans bro och Galleri Fickan – ett rum för mediekonst i Borgå konsthall som hon skapat och utvecklat tillsammans med Borgå Konstnärsgille.

Som bildkonstnär arbetar Ylva Holländer mångsidigt med olika tekniker och uttryckssätt. Hon kombinerar abstrakta former och naturtrogna detaljer. Hennes verk är lekfulla och filosofiska, men har samtidigt ett stråk av allvar och refererar till större existentiella frågor.

Ylva Holländer tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

Jazzsångaren och musikern Johanna Grüssner

Via bland annat Ålands Projektkör och Ulvens Döttrar har Johanna Grüssner gjort stora insatser för musiklivet på Åland. Bild: Maria Lindvall

Johanna Grüssner får Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Johanna Grüssner är jazzsångare, musikpedagog, körledare och producent. Efter studier i hemlandet studerade hon jazz och improvisation vid Berklee College of Music och Manhattan School of Music.

Johanna har gjort stora insatser för musiklivet på Åland. Hon har bland annat grundat och leder den Ålands Projektkör som gjort flera genreöverskridande projekt. Uppsättningarna har setts av tiotusentals åskådare på Åland och i Åbo, Jakobstad, Kristinestad och Stockholm.

Tillsammans med sina två systrar har Johanna gruppen Ulvens Döttrar som arrangerar och framför låtar med rötter i etnisk världsmusik. Johannas komposition Migrantvisan uruppfördes av tusentals barn och unga på Skolmusik 2017.

Johanna Grüssner tar emot sitt pris i Åbo den 7 maj.

Lektor Matias Norrgrann

Matias Norrgrann är omtyckt lärare och dramatiker, skådespelare och regissör. Bild: Anna Riska

Matias Norrgrann får Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.

Matias Norrgrann är en omtyckt och medryckande lektor i historia och samhällslära vid Korsholms högstadium. Med sitt engagemang inviger han eleverna i historiens mysterier samtidigt som han månar om deras trivsel och välmående.

Han är en värdefull kraft inom den sydösterbottniska teatervärlden – som idékläckare och dramatiker, skådespelare och regissör.

Matias Norrgrann tar emot sitt pris i Vasa den 9 maj.

Artisten Krista Siegfrids

Krista Siegfrids har satt Kaskö på världskartan. Bild: Tommi Merivirta

Krista Siegfrids får ett pris på 15 000 euro ur Frans Henriksons testamentsfond.

Krista Siegfrids är den energisprudlande artisten som satt hemstaden Kaskö på den internationella kartan. I sitt artisteri har hon forcerat många barriärer och fördomsfritt öppnat dörrar för möten mellan människor. Hon är lika hemma i den svenska som i den finska kulturen och en god ambassadör för det svenska i Finland.

Krista Siegfrids tar emot sitt pris i Helsingfors den 8 maj.

***

Närmare information och intervjuförfrågningar:

Martina Landén-Westerholm
informatör
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden delar ut tio pris