Tillbaka
7.5.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Johanna Grüssner prisbelönas i Åbo

Johanna Grüssner ar gjort stora insatser för musiklivet på Åland. Bild: Maria Lindvall

Jazzsångaren och musikern Johanna Grüssner får Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro. Priset delas ut på Kulturfondens vårfest i Åbo den 7 maj 2019.

– Jazzutbildningen har gett mig den bästa möjliga grunden, säger sångerskan Johanna Grüssner. Den har gett mig möjlighet att ta mig an alla olika musikstilar bättre.

Grüssner bor och jobbar i Stockholm på musikgymnasiet Södra Latin. Hon har nyss bedömt 200 antagningsprov och det är bara till sånglinjen. På skolan jobbar hon som lärare i enskild sång, musikproduktion och kör.

– Det är en extremt tillfredsställande plats att jobba på, här kan jag sporra unga personer och vattna det där fröet de har inom sig. Själv insåg jag ganska sent att musiken var något jag kunde satsa på professionellt. Men så for jag till USA och studerade musik i 20-årsåldern och där hittade jag mitt självförtroende.

Efter åtta år utomlands återvände Grüssner till Norden och blev nyförälskad i svenskan. Nu sysslar hon förutom i undervisningen också med sin egen musik på helger och kvällar. Det är konserter med olika band, flera körer och systrabandet Ulvens Döttrar.

– Ibland har vi lugnare perioder, men vi är ju systrar så vi ses ändå och det är ofta då någon kommer med en ny idé. I ett skede var vi tvungna att bestämma oss för att vi också måste träffas utan att jobba.

För några år sedan stod Grüssner vid ett vägskäl. 40-årskrisen slog till och egoboosten från USA hade mattats av. Hon visste inte om hon ville fortsätta med musiken, tvivlade på att det fanns en plats för henne i musikvärlden. Som ett sista kippande efter andan sökte hon ett arbetsstipendium – och fick det.

– Det var som ett ett tecken, ett stort pekfinger som styrde mig in på rätt bana igen. Nu känns det absurt att jag någonsin tänkte på att lägga av, jag skulle inte kunna leva utan musiken. Jag är så tacksam för det här priset också, det påminner mig om att mitt arbete är viktigt och att det är bra.

Text: Axel Åhman (artikeln ingå i Kulturfondens årsbok 2018-2019)

Ur Svenska kulturfondens prismotiveringar:

Johanna Grüssner är jazzsångare, musikpedagog, körledare och producent. Efter studier i hemlandet studerade hon jazz och improvisation vid Berklee College of Music och Manhattan School of Music.

Johanna har gjort stora insatser för musiklivet på Åland. Hon har bland annat grundat och leder Ålands Projektkör som gjort flera genreöverskridande projekt. Uppsättningarna har setts av tiotusentals åskådare på Åland och i Åbo, Jakobstad, Kristinestad och Stockholm.

Tillsammans med sina två systrar har Johanna gruppen Ulvens Döttrar som arrangerar och framför låtar med rötter i etnisk världsmusik. Johannas komposition Migrantvisan uruppfördes av tusentals barn och unga på Skolmusik 2017.

Johanna Grüssner prisbelönas i Åbo