Tillbaka
21.1.19   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Heureka satsar på svenskspråkiga skolelever

I november bjuder vi lärare i naturvetenskapliga ämnen på en fortbildningsdag på Heureka. Bild: Heureka

Naturvetenskaper är häftigt. Det ska vetenskapscentret Heureka övertyga svenskspråkiga skolelever om. Svenska kulturfonden har beviljat 120 000 euro till ett projekt som ska öka intresset för naturvetenskaper. Heurekas projekt startar hösten 2019.

Från och med i höst får fler svenskspråkiga skolelever i årskurserna 1-9 uppleva och utforska naturvetenskap. Med hjälp av ett bidrag från Kulturfonden får hundra skolklasser besöka Heureka och elever på tio orter uppleva den turnerande vetenskapsshowen Pop-up Heureka. Både fadderklassbesöken och turnéshowen är helt gratis för skolorna.

– Vi satsar gärna på att öka intresset för naturvetenskaper bland barn och unga. Till exempel läsning och konstfostran har länge varit på vår agenda inom skolvärlden. Vi är glada över att vi nu via samarbetet med Heureka kan göra en större satsning också på naturvetenskaperna, säger Kulturfondens utbildningsombudsman Berndt-Johan Lindström.

Under ett fadderklassbesök får eleverna utforska olika vetenskapsgrenar på vetenskapscentret Heureka. I paketet som Heureka arrangerar och finansierar ingår både inträden och busstransporter.

Om resorna till och från Heureka blir för långa, kan skolan ansöka om att få uppleva vetenskapsshowen Pop-up Heureka i sin skola eller i sin närmiljö. Under Pop-up Heureka får eleverna uppleva vetenskapens värld under ledning av en svenskspråkig inspiratör. Showen besöker tio kommuner i Svenskfinland.

– Vi hoppas att vi nu ännu bättre kan inspirera svenskspråkiga barn och unga att nappa på vetenskap och teknologi; både de som har möjlighet att besöka Heureka och de som bor längre bort. Vi är glada att vi med Kulturfondens hjälp kan stödja fenomenbaserad undervisning i naturvetenskapliga ämnen, säger Heurekas inlärningschef Jutta Kujasalo.

De svenskspråkiga skolorna kan senare i vår ansöka om att få göra ett faderklassbesök till Heureka.  Från och med höstterminen 2019 kan skolor på andra håll i landet ansöka om att få uppleva Pop-up showen. Alla ansökningar riktas till Heureka. Under våren skickar Heurela noggrannare information till skolorna.

***
Helsingfors den 21 januari 2019
Pressmeddelande

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:

Berndt-Johan Lindström (kommentarer)
Utbildningsombudsman
040 838 1358
berndt-johan.lindstrom(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad@kulturfonden.fi

Heureka satsar på svenskspråkiga skolelever