Tillbaka
6.11.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden belönar eldsjälar på Svenska dagen

På Svenska dagen belönar vi personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska i sin region. År 2018 går priset i Nyland till föreningen Svenska.fi, i Åboland till guiden Airi Forsell och i Österbotten till författaren Anita Wikman.

Priserna är på 5 000 euro och de överräcks i samband med Svenska dagen-festligheter i respektive region.

Nylands svenska kulturfond:

Föreningen Svenska.fi får Svenska dagen-priset i Nyland

Föreningen Svenska.fi är för personer som valt att integreras på svenska i Finland. Genom kurser, hobbyverksamhet, resor, kulturevenemang och fester sprider föreningen information om vad integration på svenska betyder i praktiken.  Verksamheten synliggör den svenska stigen då den allmänna diskussionen fortfarande fokuserar på finska som integrationsspråk. Föreningen har bland annat samarbetat med Svenska Teatern kring pjäsen Tillståndet som granskar den finländska invandringspolitiken.

Svenska.fi är en viktig kontaktlänk mellan invandrare, myndigheter och organisationer. Föreningen gör en värdefull insats i offentliga debatter och i bevakningen av invandrarnas intressen.

Svenska.fi får motta priset på Folktingets mottagning i Helsingfors på eftermiddagen måndagen den 5 november.

 

Åboland svenska kulturfond:

Airi Forssell får Svenska dagen-priset i Åboland

Airi Forssell är kvinnan bakom många populära kulturvandringar i Åbo, bland annat på begravningsplatsen. Hon har särskilt lyft fram bortglömda kvinnoöden, men också belyst historiskt och litteraturhistoriskt intressanta personligheter i Åbo. Airi gräver energiskt i arkivmaterial och utför ett värdefullt arbete för hela regionen. Airi brinner för att sprida både folkbildande och fantasikittlande fakta och historier. Hon är en sann eldsjäl med ett unikt engagemang och ett idéflöde som aldrig sinar.

Airi Forsell får motta priset på Folktingets Svenska dagen-fest på Åbo Svenska Teater tisdagen den 6 november kl. 19.

 

Österbottens svenska kulturfond:

Författaren Anita Wikman får Svenska-dagen-priset i Österbotten

Författaren Anita Wikmans språk och form har sökt sig fram till litterära nyvinningar, till en sanningslyrik, hård i sin exakta beskrivning av tillvarons materiella villkor. Hon benämner och skapar nya världar för de litterärt osynliga – arbetarna, kassörskorna, jordbrukarna och sjukskötarna. Anitas poesi går, ständigt aktuell, över årtionden som en föregångare i att beskriva flickors och kvinnors erfarenheter.

Anita Wikman får motta priset i Nykarleby stadsbibliotek på Svenska dagen den 6 november kl. 12.

 

***

Svenska kulturfonden
Helsingfors fredagen den 2 november 2018

Noggrannare information och intervjuförfrågningar:

Martina Landén-Westerholm
informatör, teamledare
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.f
040 595 0817

 

 

Kulturfonden belönar eldsjälar på Svenska dagen