Tillbaka
31.10.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Labbet anställer sin första residensdramatiker

Föreningen Labbet inleder sitt första residensprogram. Pilotprojektet, som förverkligas med bidrag av Svenska kulturfonden, ger en dramatiker möjlighet att fördjupa sig i sitt författarskap under ett års tid.

Labbet söker nu en yrkesverksam dramatiker eller dramaturg som är verksam på svenska och bosatt i Finland. Ansökningstiden är i oktober 2018 och residensdramatikern väljs i november.

– Vår residensdramatiker får möjlighet att utveckla sin yrkeskunskap, utforska sitt eget skrivande och utmana sig själv i konstnärlig mening, säger Linnea Stara, som är verksamhetsledare för Labbet tillsammans med Christoffer Mellgren.

Residensdramatikern får såväl ekonomiskt som dramaturgiskt stöd under ett års tid. Sammanlagt ger Kulturfonden ett bidrag på 30 000 euro till residensprogrammet.

Labbet är en ideell förening på det finlandssvenska teaterfältet. Föreningens syfte är att främja ny dramatik och nyskapande gestaltning inom finlandssvensk teater. Labbets mål att vara ett språkrör för ny svenskspråkig dramatik inom det finlandssvenska teaterfältet. På många håll i Europa och USA erbjuder liknande föreningar ofta residensplatser för utvalda dramatiker.

– Kulturfonden har tidigare gjort strategiska satsningar på den finlandssvenska teatern. I många sammanhang har man efterlyst satsningar på att bearbeta texterna. En residensdramatiker har möjlighet att helhjärtat satsa på sitt skrivande. Goda texter gagnar hela teaterfältet och Kulturfonden vill gärna bidra till att utveckla dramatiken, säger Annika Pråhl, kulturombudsman på Svenska kulturfonden.

Noggrannare kriterier för residensdramatikern finns här. 

***

Helsingfors den 30 oktober 2018

Pressmeddelande

Noggrannare information 

Martina Landén-Westerholm
Informatör
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi
040 595 0817

Annika Rönnblad
Kommunikationsassistent
annika.ronnblad(at)kulturfonden.fi

Labbet anställer sin första residensdramatiker

En residensdramatiker har möjlighet att helhjärtat satsa på sitt skrivande, säger kulturombudsman Annika Pråhl.