Tillbaka
25.9.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

En lärling med bra feeling

Foto: Laura Mendelin

Fotokonstnären Nayab Ikram fick Kulturfondens lärlingsstipendium på tolv månader för att jobba på Fotocentrum Peri i Åbo.

Nayab Ikram öppnar en låst dörr i den vita galleriväggen på Fotocentrum Peri, på övre våningen i Wäinö Aaltonens museum i Åbo. Bakom dörren finns en korridor som leder till flera förråd. Peris förråd är litet.

– När jag kom hit var det här förrådet ett enda kaos. Det användes av ett tiotal personer med olika modersmål, som under kort tid byggde upp utställningar i galleriet. Folk kom och gick, förrådet fylldes med allt möjligt. Mitt första projekt var att styra upp det här kaoset, säger Ikram och skrattar.

Hon kom till Peri i augusti 2017 som Kulturfondens lärlingsstipendiat för tolv månader. När vi ses har halva lärlingstiden gått.

– I början var jag mest en allt-i-allo. Jag hjälpte till där det behövdes och hade mycket konkreta uppgifter, som att lära mig använda slagborr och andra verktyg. Nu känner jag att jag klarar av vad som helst inom utställningsteknik.

Uppgifterna var en bra ingång för Ikram att lära sig hur ett galleri fungerar. Ordet lärling antyder också ett visst mått av ”learning by doing”. En lärling förkovrar sig i ett yrke genom att arbeta sida vid sida med någon som varit länge i branschen. Kulturfonden har beviljat lärlingsstipendier i tio år, och vanligen beviljas 10-15 stipendier per år.

Efter några månader blev Ikrams arbete mera självständigt.

– Jag har mera ansvar nu och jobbar som bäst med att kurera en internationell utställning i Peris galleri i augusti 2018. Den är knuten till mitt egna konstprojekt: tidskriften Pplats om olika platsers betydelse. Det första numret handlar om öar och några av konstnärerna som bidrar i tidskriften ska medverka i utställningen.

Ikram är den första lärlingen på Fotocentrum Peri. Idén och uppmuntran att söka lärlingsstipendium kom från Ikrams tidigare lärare Sade Kahra som är verksamhetsledare på Peri. Hon kände Ikram från yrkeshögskolan Novia.

Som bäst är lärlingsstipendium en win-win-situation för både lärlingen och handledaren. – Nayab har varit till enorm hjälp här, säger Sade Kahra som är Nayab Ikrams handledare.

– Peri är en ideell förening och jag är fotocentrets enda fast anställda personal. Vår verksamhet har länge fungerat med hjälp av personer som fått sysselsättningsstöd för att jobba hos oss. Men eftersom vi bara kunnat ha dem hos oss i ett halvår har det inte gått att ge dem större ansvar. Det tar ett halvår bara att komma in i jobbet, säger Kahra.

Hon trodde först att Kulturfondens lärlingsstipendium bara gällde yrkesutövande konstnärer, men hörde en intervju där ett produktionsbolag för musik hade fått en lärling via Kulturfonden.

– Då insåg jag att det kanske kan gå också för en förening att få en lärling.

Kahra tog reda på mer och fick veta att det viktigaste kravet för ett lärlingsstipendium är att lärlingen får personlig och professionell handledning. Det var inget problem eftersom Kahra är fotokonstnär och yrkeslärare. Hon tog kontakt med sina tidigare fotostuderande och uppmuntrade dem att söka stipendium för att jobba ett år på Peri.

Tre personer sökte, och Ikram blev den som fick stipendiet.

Ikram uppskattar att handledningen har varit öppen för dialog.

– Jag var tidigare praktikant ett halvår hos en konstnär i Stockholm. Då var fokus på administration och allt-i-allo-arbete, och det fanns inte riktigt möjlighet att diskutera konstbranschen på djupet. Min tid på Peri är ett bra komplement till det. Med Sade känner jag att jag får fråga om allt, och även få inblick i svårigheterna och hur det går att jobba runt dem.

– Peri har hjälpt mig att se vartåt jag vill fortsätta. Nu när jag förstår kulturfältet bättre har jag också börjat känna att jag inte behöver stanna här i kulisserna.

Lärlingsstipendium

– Kan sökas av konstnärer och hantverkare som nyligen avslutat sin egentliga utbildning och vill förkovra sig under professionell handledning.

– 1 250 euro/månad, högst 15 000 euro/år och för högst ett år.

– Den sökande ska själv leta reda på en potentiell handledare i Finland eller utomlands.

– Lärlingen och handledaren ska göra ett avtal om samarbetet före stipendium kan beviljas.

– Lärlingsstipendier beviljas inom alla konstgrenar, men områden där själva hantverket är viktigt prioriteras.

– Det är enbart lärlingen som får ett personligt stipendium. Handledaren får ingen ekonomisk ersättning.

Läs mer och ansök om lärlingsstipendium, senast den 12 oktober 2018. 

Läs hela reportaget i vår Årsbok på sidorna 52-57. 

Text: Liisa Mendelin
Foto: Laura Mendelin

 

En lärling med bra feeling