Tillbaka
7.5.18   (Redigerad 8.5.18)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Tre abiturienter får pris i årets uppsatstävling

Pristagarna med sina svensklärare.

Nu har det igen blivit dags att uppmärksamma pristagarna i uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Prisutdelningen ordnas måndagen den 7 maj.

Svensklärarna i Finland ordnar uppsatstävlingen på svenska för finskspråkiga abiturienter. Svensklärarna vill uppmuntra finskspråkiga abiturienter att uttrycka sina tankar och åsikter på svenska. Svenska kulturfonden stöder tävlingen.

Prisutdelningen ordnas hos Svenska kulturfonden på Simonsgatan 8 A (femte våningen) i Helsingfors måndagen den 7 maj kl. 15.00. Journalister är välkomna till prisutdelningen.

Pristagarna i årets tävling är:

1. Joona Niittumäki, Turun klassillinen lukio (lektor Hanna Inkiläinen)

2. Leevi Lahtinen, Kuopion klassillinen lukio (lektor Anna Malinen)

3. Saara Haikonen, Ressun lukio (lektor Maaria Morén)

 

I år, då tävlingen ordnades för tolfte gången, deltog abiturienter med sammanlagt 105 uppsatser. Uppsatsrubrikerna som skribenterna kunde välja mellan var:

  • Blir jubileumsåret 2017 startskottet för en betydligt närmare relation mellan Finland och Sverige?
  • Att kunna svenska ute i världen – vilka dörrar öppnar det?
  • Det flerspråkiga Finland – förr och nu

Gymnasiernas svensklärare valde skolans bästa bidrag som de sände vidare till tävlingen. Representanter från Svensklärarna i Finland utsåg sedan de texter som deltog i finalen. Kerstin Salminen, lektor emerita, valde de tre bästa uppsatserna. I bedömningen fokuserade Salminen på ett mångsidigt och personligt innehåll, ett rikt ordförråd och varierande grammatikaliska strukturer.

Första pris är ett stipendium på 2 000 euro. Vinnaren kan använda stipendiet till att finansiera sina studier vid ett svenskspråkigt universitet eller en svenskspråkig högskola eller till en resa till en nordisk stad. Om vinnaren ansöker om en studieplats vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia eller Yrkeshögskolan Arcada befrias hen från det obligatoriska provet i svenska.

Andra pris är ett resestipendium på 1 000 euro till en nordisk stad. Tredje pris är ett presentkort på 300 euro till Schildts & Söderströms.

I prisutdelningen deltar pristagarna tillsammans med sina lärare, Kerstin Salminen och representanter för Svenska kulturfonden och Svensklärarna i Finland.

Här kan man läsa Joona Niittumäkis vinnande uppsats.

 

Närmare information ger

Sonja Ollas-Airinen, ombudsman, utbildning, 050 379 9044, sonja.ollas-airinen@kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm, informatör, 040 595 0817, martina.landen@kulturfonden.fi

Tre abiturienter får pris i årets uppsatstävling