Tillbaka
27.3.18   (Redigerad 3.12.18)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Simon åkte på praktik till Rom

Simon Karlsson var nästan ett år i Rom där han gjorde praktik i Skandinaviska föreningens konstnärshus. Under praktiken blev han mer självständig och fick också större tilltro till sina egna förmågor i arbetslivet.

Simon Karlsson studerar kommunikation på Helsingfors universitet. I början av sina magisterstudier bestämde han sig för att det var dags att pröva på någonting nytt. Han hade under en tid funderat på att åka utomlands och ville inte skjuta upp en eventuell utlandsvistelse för mycket eftersom det i värsta fall skulle leda till att han aldrig åkte iväg.

– Jag ville ha omväxling i vardagen. Det kändes lite trögt att jobba och studera. Dessutom hade jag redan länge velat besöka Italien för en lite längre tid.

Skandinaviska konstnärsföreningens hus är ett residens för konstnärer från Norden. Under praktiken fick Karlsson syssla med mycket varierande uppgifter. Han skrev olika slags texter och skötte kontakten till de konstnärer som skulle bo på residenset. Han höll i trådarna för evenemang och såg till att alla gästerna hade det bra. Dessutom fick han höra alla nordiska språk under sin tid i Rom; han lärde sig till exempel att förstå danska. När Karlsson åkte till Rom förstod han inte särskilt mycket italienska men nu förstår han det mesta och han klarar av att kommunicera i vardagliga situationer.

Året i Rom har varit givande för Karlsson.

– Jag har fått mycket perspektiv och erfarenheten gav mig mera tro på vad jag kan göra i arbetslivet, säger Karlsson.

 

Ett lugnt kaos

För några år sedan var Karlsson på utbyte i ett halvår i samband med sina studier, men att åka till ett annat land för att jobba är annorlunda, säger han.

– Man blir mer självständig när man jobbar. Nu var jag också borta dubbelt längre och det var givande.

Hur är det att bo i Rom?

– Rom är ett lugnt kaos, eller ett kaotiskt lugn.

Att bo i Rom är väldigt annorlunda än att bo i Finland. Det kan stundvis vara frustrerande med den galna trafiken men tempot i Rom är skönt och livsstilen är mer avslappnad än i Helsingfors. Om man vant sig vid den punktliga kollektivtrafiken i Helsingfors får man räkna med en liten chock i Rom.

– Man kommer fram men inte i tid.

Det är svårt att se sig mätt på en stad som Rom, och Karlsson berättar att han efter ett år i staden knappt kunde sluta fascineras över omgivningarna.

 

Förbered dig på kulturkrockar

Att åka till ett annat land innebär att man utsätts för olika slags kulturkrockar. Det får man vara beredd på oavsett vart i världen man far.

– Jag trodde inte att jag var så finsk, men det blev uppenbart i Rom att jag är det, säger Karlsson med ett skratt.

Om du liksom Simon Karlsson vill göra praktik utomlands ska du ansöka senast den 31.3. Om du går vidare i ansökningsprocessen blir man intervjuad.

– Intervjuerna var inte skrämmande men du måste vara förberedd och ta det på allvar. Fundera först på varför du vill åka och vad du är bra på, säger han

Det lönar sig inte att fundera för mycket på om du passar för jobbet, det kan arbetsgivarna avgöra. Viktigast är att du är intresserad av det du ska jobba med, säger Karlsson.

Om du åker på praktik till Rom kan du förutom slående vackra miljöer räkna med att du har stadens bästa takterass på jobbet, avslöjar Karlsson. Inte så illa eller hur?

 

Text:
Sofia Strömgård
Praktikant, kommunikation
sofia.stromgard(at)kulturfonden.fi.

 

Simon åkte på praktik till Rom