Tillbaka
16.3.18   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden delar ut 18,7 miljoner

Spotlight har grnskat stiftelsernas bidrga till Sfp. Vill du veta mera - läs vår text om våra bidrag till Sfp. Bild: Fotofabriken

 

Svenska kulturfonden delar ut 18,7 miljoner euro på basis av de ansökningar som kom in under den ordinarie ansökningstiden i november 2017. Av drygt 3 700 ansökningar beviljas 1 804; ungefär hälften av de sökande får ett positivt besked.

 

Under torsdagen den 15 mars fick alla sökande besked från Kulturfonden – både de som beviljats bidrag och de som fått avslag på sin ansökan. Måndagen den 19 mars 2018 kl. 00.01 publicerar vi informationen på vår öppna webbsida http://beviljade.kulturfonden.fi.

Nedan hittar du några sammanställningar och exempel ur vår utdelning:

 

Vardagskläder, ungdomslitteratur och mycket mer inom konst och kultur

Av hela summan på 18,7 miljoner går ungefär 50 procent till konst och kultur.

Illustratören Linda Bondestam och kläddesignern Annika Saloranta driver ett av de många projekt som får bidrag inom konstområdet. Annika Saloranta formger en klädkollektion med skjortor och vardagsklänningar för barn och vuxna. För tygernas mönster står Linda Bondestam med sina illustrationer från bilderböcker. Linda och Annika får sammanlagt 8 000 euro för att jobba med klädkollektionen som de sedan ska marknadsföra i Finland och Skandinavien.

 

72 arbetsstipendier

I år beviljar Kulturfonden 4 tvååriga och 68 ettåriga arbetsstipendier för konstnärer inom olika kulturgrenar. De tvååriga arbetsstipendierna är värda 48 000 euro, de ettåriga 24 000 euro.

Författaren Kaj Korkea-aho är en av de fyra konstnärer som får ett tvåårigt arbetsstipendium. Kaj ska bland annat skriva på sin fjärde skönlitterära roman, en teaterpjäs och ungdomsromanserien Zoo!, som han gör i samarbete med Ted Forsström. Zoo!-serien handlar om åttondeklassarna Atlas och Elliott, som driver en webcomic vid namn Zoo. Den första boken i serien nominerades till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur.

 

Mattesvårigheter med mera inom utbildning och forskning

Cirka 14 procent av utdelningen i novemberomgången går till utbildning och 13 procent till forskning och vetenskap.

Åbo Akademi får ett större bidrag på 70 000 euro för att utveckla ett kartläggningsverktyg. Det digitala verktyget ska hjälpa lärare att upptäcka matematiksvårigheter hos svenskspråkiga elever i årskurserna 3-9. Målet är att ge lärarna i de svenskspråkiga skolorna tillgång till samma utvärderingsverktyg som de finskspråkiga skolorna har. Projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Niilo Mäki institutet, Helsingfors universitet och Turun yliopisto.

Forskningsprojektet Cinema & Identity vid Högskolan Arcada får 30 000 euro. Projektet undersöker den finlandssvenska filmtraditionen och berättarkonsten. Undersökningen ska bland annat resultera i en essäsamling. Projektägarna hoppas på att skapa debatt och intresse kring finlandssvensk film och berättarkonst.

 

Superhjältar och annan allmän finlandssvensk verksamhet

Ansökningar inom kategorin allmän finlandssvensk verksamhet får 23 procent av utdelningen. Till den här kategorin hör bland annat bidrag till förbund, föreningar och medborgaraktiviteter.

Superhjälte för en dag är en turnerande fotoutställning där långtidssjuka barn porträtteras som superhjältar. Föreningen Project liv skaffar en garderob med superhjältekläder, de små patienterna väljer sin egen favorit och stunden förevigas av en professionell fotograf. Fotosessioner ordnas på olika platser i Svenskfinland och fotografierna ställs ut på till exempel sjukhus och bibliotek på olika håll i Svenskfinland. Project liv får 3 000 euro.

I föreningslivet finns ett stort socialt kapital, men ibland måste man skapa nytt för att komma vidare. Det konstaterar Marthaförbundet som vill förändra föreningslivet i Svenskfinland. Genom eget utvecklingsarbete – en action-baserad handlingsplan – ska Marthaförbundet skapa konkreta modeller för organisationsförändring. Projektets målsättningar är bland annat att skapa modeller för verksamhet och beslutsfattande som motsvarar framtidens krav, skapa en plan för hur föreningar kan använda sina föreningshus aktivare och göra föreningslivet överlag tillgängligt för flera. Marthaförbundet får 30 000 euro för projektet.

 

3,2 miljoner i Nyland, Åboland och Österbotten

I regionerna fördelar Kulturfonden 17 procent av utdelningen. Nylands svenska kulturfond delar ut 1,4 miljoner euro, Österbottens svenska kulturfond 1,1 miljoner euro och Åbolands svenska kulturfond drygt 0,7 miljoner euro.

I Nyland ska en arbetsgrupp med bland annat Ida Kronberg i spetsen ge ut en antologi med vittnesmål om sexuella övergrepp. Vittnesmålen samlades in under kampanjen #dammenbrister i november 2017. Antologin, som görs i samarbete med tidskriften Astra, säljs till förmån för organisationer som främjar kvinnors säkerhet. Arbetsgruppen får 4 000 euro.

I Åboland får Knattelabbet vid Skärgårdscentrum Korpoström ett bidrag på 6 000 euro för ett tvåspråkigt material om Östersjön och skärgården. I Knattelabbet kan barn och vuxna lära sig om olika arter i Östersjön, titta på djuren som bor på havsbottnen och ta vattenprover i hamnen. Knattelabbet vill erbjuda skärgårdens barn ett sätt att närma sig det finska språket och samtidigt vara en första kontakt till det svenska språket för finskspråkiga barn som besöker Åboland under sommarlovet.

I Nykarleby i Österbotten planeras en pjäs om Zacharias Topelius och hans band till sin hemstad. Pjäsen spelas på Kuddnäs, Topeliusmuseet i Nykarleby, under sommaren 2018. Uppsättningen berättar om Topelius, hans verk och hur han präglades av sin uppväxt. Manuskriptet, som baserar sig på hans skrifter, brev och dagböcker, skrevs av Lars Huldén år 2006 och färdigställs nu av Anci Holm. Arbetsgruppen får 7 000 euro för pjäsen.

 

Fortsättning följer

Svenska litteratursällskapet, som äger och förvaltar Kulturfonden, har ställt sammanlagt 37 miljoner euro till Kulturfondens förfogande under år 2018. Förutom de bidrag som nu beviljats fördelar fonden också bidrag med fri ansökningstid och strategiska bidrag som beviljas av styrelsen.

 

 

***

Helsingfors den 16 mars 2018
Pressmeddelande

Närmare information om utdelningen ger

Leif Jakobsson (kommentarer)
direktör
040 152 6411
leif.jakobsson(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm (intervjuförfrågningar)
informatör
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Kulturfonden delar ut 18,7 miljoner