Tillbaka
4.4.17   (Redigerad 5.4.17)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Irmelin Sandman Lilius får nyländskt pris

Irmelin Sandman Lilius är en av de mest betydande barn- och ungdomsförfattarna i Norden. Hon har introducerat fantasy-litteraturen och är en föregångare för alla senare författare i genren på svenskt språkområde.

Svenska kulturfonden uppmärksammar varje år några personer som gjort en extraordinär insats inom utbildningen eller kulturen. Nylands svenska kulturfond belönar i år författaren och bildkonstnären Irmelin Sandman Lilius med ett pris på 10 000 euro.

Irmelin skriver en poetisk prosa som har förnyat språket inom barn- och ungdomslitteraturen. Hennes specialitet är levande miljöer och en ambition att inte vika för svåra levnadsfrågor.

Irmelin har främst skrivit fiktion, men i hennes produktion finns också essäer och biografier. Hon är känd och erkänd illustratör och bildkonstnär och har fungerat som recensent och översättare. Sin livsgärning har Irmelin utfört i Hangö där hon hämtat inspiration till sina böcker.

Irmelin är en oförtröttlig kämpe för kulturen både i stort och på sin hemort. Hon har gett ut över 50 böcker, hennes verk har översatts till över 18 språk och hon skriver fortfarande.

 

Vi firar i Borgå

Nylands svenska kulturfonds pris överräcks vid festen tisdagen den 4 april kl. 18.00 på Kulturhuset Grand i Borgå. Festen är öppen för alla, men kräver förhandsanmälning.

Vid festen sjunger vi tillsammans med Sören Lillkung och Johanna Grüssner. Vi bjuder också på en skål med tilltugg.

Övriga pristagare offentliggörs och belönas vid

  • Åbolands svenska kulturfonds utdelningsfest onsdagen den 5 april kl. 18 på Åbo Svenska Teater,
  • Österbottens svenska kulturfonds och Svenska Österbottens kulturfonds utdelningsfest i Schaumansalen i Jakobstad torsdagen den 6 april kl. 18 och
  • Svenska kulturfondens huvudfest onsdagen den 10 maj i Helsingfors.

 

Bild: Fotofabriken

***

Svenska kulturfonden
Helsingfors den 4 april 2017
Pressmeddelande

Närmare information ger
Matts Blomqvist, ombudsman, Nyland, 050 592 3795, matts.blomqvist(at)kulturfonden.fi
Martina Landén-Westerholm, informatör, 040 595 0817, martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

 

Irmelin Sandman Lilius får nyländskt pris