Tillbaka
23.5.16   (Redigerad 30.5.16)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Årets uppsatstävling är avgjord

Mari Seppälä från Sammon keskuslukio tog hem segern i uppsatstävlingen på svenska för finskspråkiga abiturienter, som Svensklärarna i Finland rf årligen ordnar med bidrag av Svenska kulturfonden. Andra plats i tävlingen gick till Aurora Idänpään-Heikkilä från Etelä-Tapiolan lukio i Esbo och tredje plats till Vikke Elfving från Mikkelin lukio.

I år ordnades tävlingen för tionde gången och 175 abiturienter från 75 gymnasier deltog. Abiturienterna kunde välja mellan två rubriker att skriva sin uppsats om: Då blev jag du med svenskan eller Då sa det klick och svenskan blev ett intressant språk.

1:a plats: Mari Seppälä, Sammon keskuslukio, Tammerfors. Lärare: Anna-Maija Saari.
Motivering: Mari Seppälä skriver med ett självklart och naturligt flyt om hur hon genom musiken och senare texter fick en personlig relation till svenskan och därmed – trots omgivningens negativa attityder – tagit språket till sig, t.o.m. för eget tankeskrivande. Texten fångar sin läsare, och fascinerar.

2:a plats: Aurora Idänpään-Heikkilä, Etelä-Tapiolan lukio, Esbo. Lärare: Johanna Jokela och Juha Pohja.
Motivering: Aurora Idänpään-Heikkiläs berättelse om besöket hos pojkvännens svenska morföräldrar glittrar av känsla och intryck. Hon skildrar på ett äkta sätt hur språket kan vara en barriär, men en som man kan ta sig över om man bara vågar. En verkligen personlig berättelse där skribenten skapar levande bilder med sitt svenska språk!

3:e plats: Vikke Elfving, Mikkelin lukio, S:t Michel. Lärare: Arja Parkkinen.
Motivering: Vikke Elfvings berättelse om hur man genom grammatiken och en grammatikbok tar sig in i svenskans värld är fascinerande. Skribenten visar hur man också via grammatiken kan uppnå känslan av att lyckas – den som är så viktig för att skapa motivation. Den erövrade språkkunskapen har öppnat en ny värld och kultur, vilket Elfving så medryckande beskriver på sitt rika och varierade språk.

Pristagarna, deras lärare och representanter från Svensklärarna i Finland och Svenska kulturfonden samlades till prisutdelning den 23 maj. De tre pristagarna var överens om att tävlingen varit både rolig och nyttig.

– Tävlingen är ett fint sätt att stöda vår utveckling i det svenska språket, säger Aurora Idänpään-Heikkilä, och får medhåll av Vikke Elfving.
– Jag litar mer på mina kunskaper i svenska nu efter tävlingen.

Den största nyttan med kunskaper i svenska är enligt pristagarna förmågan att kunna kommunicera med personer som har svenska som modersmål.

– Jag har många svenskspråkiga vänner, säger Mari Seppälä.
– Det är viktigt att kunna kommunicera med mina vänner på deras modersmål. Det blir mer personligt då, säger Idänpään-Heikkilä.

På frågan om pristagarna tror att de kommer har nytta av sina svenskkunskaper i framtiden har de ett entydigt svar:

– Absolut!

Första pris i tävlingen är ett stipendium om 2000 euro, som vinnaren får använda till att finansiera sina studier vid ett svenskspråkigt universitet eller en svenskspråkig högskola, eller till att finansiera en resa till en nordisk stad. Vinnaren har också möjlighet att i normal ordning ansöka om en studieplats vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia eller Yrkeshögskolan Arcada och befrias från det obligatoriska provet i svenska. Ytterligare ger Åbo Akademi vinnaren 10 extra poäng i ansökan (dock inte för studier i psykologi, logopedi eller rättsvetenskap eller studier i Vasa).

– Jag kommer spara pengarna, för att använda dem till att finansiera mina studier, säger Mari Seppälä, som vill studera psykologi i framtiden.

Andra pris i tävlingen är ett resestipendium till en nordisk stad om 1000 euro.

– Mina prispengar använder jag till en resa till Island, där jag aldrig förr varit, säger Aurora Idänpään-Heikkilä.

Tredje pris är ett presentkort om 300 euro till Schildts&Söderströms.

– För det får jag många svenskspråkiga böcker!, säger Vikke Elfving.

Tolv finalister får också varsitt stipendium om 150 euro.

Henna Elo, Luostarivuoren lukio, Åbo
Anni Hintikka, Nurmijärven Yhteiskoulun lukio, Nurmijärvi
Roope Kopperi, Mikkelin lukio, S:t Michel
Suvi-Tuuli Korhonen, Rautavaaran lukio, Rautavaara
Kaisa Mikkola, Puolanmäen lukio, Åbo
Sofia Reiman, Viherlaakson lukio, Esbo
Sara Soikkeli, Pirkkalan yhteislukio, Pirkkala
Tea Tuomainen, Toholammin lukio, Toholampi
Tuomas Turunen, Helsingin kielilukio, Helsinki
Ruut Uurtimo, Seinäjoen lukio, Seinäjoki
Wera Wilkko, Etelä-Tapiolan lukio, Esbo
Suvi Öhman, Hyvinkään yhteiskoulun lukio, Hyvinge

Svensklärarna i gymnasierna valde ut de bästa bidragen i sina skolor som sändes till tävlingen. Representanter från Svensklärarna i Finland: Sisko Harkoma, Satu Pessi och Seija Westerholm sållade fram 15 texter till final där de tre bästa uppsatserna valdes av Mona Forsskåhl, professor i nordiska språk vid Tammerfors universitet.

 

Årets uppsatstävling är avgjord