Tillbaka
5.12.23   (Redigerad 30.1.24)   |   Nyheter

Educa-mässan närmar sig

Nadja Yllner, prisbelönt journalist och författaren bakom boken "Hon kallades hemmasittare: om skolan, tårarna och kampen i hallen". Boken handlar om hennes egen dotter Lova Yllner. Båda två deltar i scensamtalet på Educa-mässan 26.1.2024. Foto: Caroline Andersson Renaud

Välkommen till Educa-mässan 26-27.1.2024 i Mässcentret, Helsingfors. Vi ses i det svenska kvarteret . Håll siktet på de röda Hörnan-skyltarna.

På mässan delar vi monter med Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Föreningen Konstsamfundet. I vår monter får du tips om olika bidragsformer och möjligheten att bolla dina utbildningsrelaterade idéer med representanter för fyra olika finlandssvenska stiftelser.

Inträdet till mässan är gratis, men kom ihåg att du ska registrera dig som besökare.

Vi är en av finansiärerna bakom det svenska kvarteret på Educa-mässan.

Att vilja men inte kunna
– ett samtal om barn och unga som drar sig undan och inte går till skolan

Vi arrangerar ett scensamtal på temat hemmasittande tillsammans med Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Föreningen Konstsamfundet.

Många barn och unga har idag en oroväckande hög skolfrånvaro och problemet växer. Forskningen visar att hemmasittande har hållits på en jämn nivå sedan andra halvan av 1990-talet, men mängden självrapporterad sjukfrånvaro har fördubblats. Hur mår eleverna i våra skolor? Vad tänker och känner barnen och ungdomarna då tröskeln att gå till skolan blir oöverkomligt hög? Vilket stöd behöver familjerna och skolorna för att kunna agera förebyggande och ingripa tidigt? Vem ser, lyssnar, tar ansvar och hjälper?

Varmt välkommen att lyssna till

  • Nadja Yllner, prisbelönt undersökande journalist, har under många år jobbat för SVT:s Uppdrag granskning. Hennes bok Hon kallades hemmasittare: om skolan, tårarna och kampen i hallen handlar om hennes egen dotter Lova Yllner, som också deltar i programmet
  • Katarina Alanko, specialforskare vid Åbo Universitet, har undersökt barns skolfrånvaro och utarbetat evidensbaserade metoder som stöd för skolornas förebyggande arbete och tidigt ingripande
  • Katrina Saarinen är en av de ungdomar som medverkat i Åbo Akademis undersökning. I vårt scensamtal delar hon med sig av sina erfarenheter av att dra sig undan och inte kunna gå till skolan.
  • Journalisten Lina Laurent leder samtalet

Tid

Fredag 26.1.2024 kl. 15.00-16.00, kaffe & tilltugg från 14.45

Plats

Konferenssal 101 D/Siipi i Helsingfors mässcentrum, Mässplatsen 1

Anmälning

Kom ihåg att anmäla dig till seminariet senast den 19 januari 2024.

Det är gratis att delta i seminariet och vi bjuder på kaffe och tilltugg.

Educa-mässan närmar sig