Tillbaka
14.5.22   (Redigerad 23.5.22)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Åtta pris för modiga insatser inom kultur och utbildning

Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro går i år till klarinettisten Christoffer Sundqvist. Vi delar också ut två pris på 15 000 euro vardera och tre lika stora regionala pris.

Våra pris på 15 000 euro går till ljud- och ljusdesigner Andreas och Tobias Lönnquist och pedagogie doktor Anna-Lena Østern. I Österbotten belönar vi musikern, kompositören och pedagogen Christine Julin-Häggman, i Åboland kördirigenten och kompositören Ulf Långbacka och i Nyland verksamhetsledaren Martina Linder vid Cirkus Helsinki.

Här kan du se en videofilm som presenterar alla pristagare. Filmen är producerad av Eva Lingon.

Christoffer Sundqvist

Svenska kulturfondens stora pris på 30 000 euro

Klarinettisten Christoffer Sundqvist är en lyhörd virtuos som står för både tradition och nya uttryck. Att nå så långt kräver långvarigt och ihärdigt arbete. Christoffer har aldrig tummat på kvaliteten och hans positiva och konstruktiva ledarstil lyfter alla de musikaliska sammanhang där han är med.

Christoffer inledde sina klarinettstudier vid Jakobstadsnejdens musikinstitut med Bernhard Nylund som lärare. Efter studier vid Sibelius-Akademins solistiska avdelning blev han soloklarinettist vid RSO. Han har spelat som solist med nästan alla finländska orkestrar och han har gjort många gästspel i Europa.

Vid sidan av sin nationella och internationella karriär har han också ett starkt engagemang för sin födelseort. Han var bland annat med om att grunda kammarmusikfestivalen Rusk, som varje år lockar internationella toppmusiker till Jakobstad under årets mörkaste månad.

Anna-Lena Østern

Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro

Pedagogie doktor, filosofie licentiat Anna-Lena Østern har gjort en livslång och banbrytande gärning för lärarutbildningen, för modersmålets didaktik och inte minst för dramapedagogiken i Svenskfinland, Finland och Norden.

Anna-Lena Østerns mångsidiga karriär sträcker sig över språkgränserna i Finland och internationellt. Hon har varit professor vid Åbo Akademi i Vasa och vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU och har innehaft gästprofessurer i Finland, i Norge och på Island. Hon har också haft många administrativa tjänster och förtroendeuppdrag både i Finland och Norge. Hon är en produktiv forskare och har skrivit ett stort antal pedagogiska fackböcker, speciellt om dramapedagogik och konstämnenas didaktik.

Anna-Lena Østern är känd som en kunnig forskare, engagerad handledare och inspirerande samarbetspartner.

Andreas och Tobias Lönnquist

Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro

Andreas och Tobias Lönnquist har med sin sakkunskap inom ljud- och ljusteknik tagit scenframställningar inom musik, musikal och teater i Finland till nya nivåer.

I tjugo år har de med sin passion för gediget hantverk medverkat i otaliga kultur- och konstproduktioner. De syns aldrig på scenen men de ger med sina insatser de allra bästa förutsättningarna för dem som står på scenen att lysa. De kommer först och går sist.

Andreas och Tobias är drivande, samarbetsvilliga och skickliga och de satsar lika passionerat och ambitiöst på både amatörproduktioner och professionella uppsättningar.

Martina Linder

Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro

Martina Linder grundade cirkusskolan Circus Helsinki år 2001 och hon har sedan starten varit dess verksamhetsledare. Till sin utbildning är hon jurist, men hon övergav i ett tidigt skede juridiken för cirkuskonsten.

Martina Linder har framgångsrikt utvecklat Circus Helsinki till Finlands största institution för grundläggande konstundervisning i cirkuskonst. Skolan har idag över tusen elever – från spädbarn till fullvuxna. Cirkus Helsinki ger undervisning på finska, svenska, engelska och spanska och har utvecklat ett internationellt nätverk bland annat genom festivalen YlösAlas. Skolan erbjuder mångsidig undervisning i en kreativ och avslappnad miljö. Verksamheten är inte tävlingsinriktad utan jämlik, tillgänglig och socialt och miljömässigt ansvarsfull. Inom Circus Helsinki kan alla känna sig delaktiga och välkomna.

Ulf Långbacka

Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro

Kördirigenten, musikvetaren och kompositören Ulf Långbacka är en uppskattad samarbetspart i många musikaliska sammanhang och nätverk i Åboland och i hela Svenskfinland.

Speciellt betydelsefullt är hans långvariga engagemang med studentkörerna i Åbo – Brahe Djäknar och Florakören – där otaliga unga sångare har fått utvecklas genom att utöva körsång på hög nivå. Han har också komponerat för och samarbetat med många andra körer och ensembler i Åboland.

Långbackas opera Henrik och Häxhammaren framfördes under Åbos kulturhuvudstadsår och verket Ett romantiskt sinne sammanförde den tvärkonstnärliga gruppen Tredje Rummet, Florakören, Brahe Djäknar och musiker i en hyllad produktion. Han har också skickligt och lyhört tonsatt verk av många åboländska poeter.

Christine Julin-Häggman

Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro

Musikern, kompositören och pedagogen Christine Julin-Häggman har profilerat sig som en expert på finlandssvensk folkmusik och hon har placerat den österbottniska folkmusiken och dess lokala särdrag på kartan genom sitt långa engagemang med gruppen Jepokryddona. Folkmusikgruppen, som sjunger på dialekt, startade år 1994 och i dag spelar andra och tredje generationens Jepokryddor i gruppen.

Christine har bidragit med att både förvalta och förnya den finlandssvenska musikskatten. Genom sitt målmedvetna arbete har hon gjort folkmusiken och folkdansen intressant och tillgänglig för nya generationers musiker och också för den breda publiken.

Prisutdelning vid vårfesterna

Pristagarna får sina pris vid Kulturfondens vårfester Barn igen – en musikfest för alla åldrar i Åbo 14.5 kl. 14, i Borgå 17.5 kl. 18 och i Jakobstad 18.5 kl.18. Läs mera om vårfesterna.

Mera info om Kulturfondens pris, målsättningarna med dem och beslutsprocessen presenterar vi i ett videoklipp med delegationens och prisgruppens ordförande Mikael Svarvar.

Bild
Tage Rönnqvist (Sundqvist, Lönnquist, Linder och Långbacka) och
Anders Wik (Julin-Häggman och Østern)

Åtta pris för modiga insatser inom kultur och utbildning