Tillbaka
1.2.22   (Redigerad 10.5.22)   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Coronabidrag för livekultur för studerande

Bild: Uppsättningen Kalevala på Åbo Svenska Teater 2020, Robert Seger

Den femte omgången av Kulturfondens och Konstsamfundets gemensamma coronakrispaket “Kultur under tiden” är i gång. Vi delar ut cirka 350 000 euro bland svenskspråkiga studerandeföreningar som vill uppleva liveframträdanden vid kulturinstitutioner i Finland.

Texten är uppdaterad 20.4.2022 med information om ansökningstiden.

– Vi vill göra en liten insats för studerande som blivit tvungna att vara nästan hälften av sin studietid i ensamhet, utan närundervisning och utan sociala kontakter och evenemang. Våra bidrag kompenserar inte förlusten av studieliv under två år, men så här kan vi inom ramen för våra fonders ändamål stödja också studerande som drabbats hårt av coronakrisen, säger Åsa Juslin, Kulturfondens ledande ombudsman inom kultur.

Till och med slutet av maj kan föreningar som samlar svenskspråkiga studerande vid universitet eller yrkeshögskolor i Finland söka bidrag för att ordna gruppbesök till antingen föreställningar inom scenkonst eller guidade rundturer vid museer. Med satsningen på nästan 350 000 euro räknar finansiärerna med att 13 600 studerande kan få möjlighet att uppleva kultur till ett subventionerat pris.

Kulturfonden och Konstsamfundet har tidigare delat ut över 200 enskilda Kultur under tiden-bidrag på sammanlagt över 1,8 miljoner euro. Alla bidrag har på något sätt understött frilansande kulturarbetare och delvis också konstinstitutioner.

– Nu har vi fokus på studerande och hoppas att många ämnesföreningar, nationer och kårer ser sin chans att tillsammans uppleva konst och kultur. Samtidigt har vi också tänkt på att bidragen via biljettintäkter stöder teatrar, museer och kulturhus, orkestrar och musiker, frilansare och andra kulturaktörer som har haft det otroligt svårt under pandemiperioden, säger Ulrica Stråhlmann, stipendiesakkunnig på Konstsamfundet.

I början av februari upphävdes en del restriktioner och kulturinstitutionerna började öppna igen efter lång paus.

– Vi tog emot ansökningar redan under vintern så att studerandeföreningar kunde se framåt, lämna in ansökningar och förverkliga besöken då liveföreställningar och besök igen är möjliga, säger Åsa Juslin.

Det här gäller för Kultur under tiden V-bidragen:

  • Bidraget är högst 25 euro per deltagare och 2 500 euro per ansökan.
  • Samma förening kan få flera Kultur under tiden V–bidrag.
  • Ansökningarna ska lämnas in senast 31 maj och besöken ska göras under 2022.
  • De sökande får besked inom sex veckor.
  • Här finns noggrannare information och länk till ansökan.

***

Pressmeddelande – Kulturfonden och Konstsamfundet

Frågor och kommentarer

Åsa Juslin (kommentarer)
ledande ombudsman, kultur
050 325 0825
asa.juslin(at)kulturfonden.fi

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi

Coronabidrag för livekultur för studerande