Tillbaka
6.11.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Kulturfonden prisbelönar lokala eldsjälar

På Svenska dagen belönar Kulturfonden personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region. I år får skådespelaren och regissören Kim Gustafsson det nyländska Svenska dagen-priset, musikern Mikael Långbacka får det åboländska priset och Föreningen Kulturgaraget det österbottniska.

Svenska kulturfondens Svenska dagen-pris är på 5 000 euro. I varje region utses en pristagare.

Nylands svenska kulturfonds Svenska dagen-pris

Skådespelaren och regissören Kim Gustafsson

Skådespelaren, regissören, dramaturgen och teaterpedagogen Kim Gustafsson är en brobyggare på det nyländska teaterfältet. Hans produktioner är ofta gränsöverskridande både till sitt innehåll och sammanhang. I sitt arbete med invandrare, personer med funktionsnedsättning och sitt engagemang för Pride-rörelsen visar han betydelsen av respekt och förståelse. Kim ställer alltid upp, han är en veritabel idéspruta och hans stora hjärta klappar både för hembygden och för hela kulturfältet.

Kim Gustafsson. Bild: Ingemar Raukola

Åbolands svenska kulturfonds Svenska dagen-pris

Musikern Mikael Långbacka

Musikern Mikael Långbacka har målmedvetet väckt liv i blåsmusiken i Åboland. Först pendlade han från Esbo till blåsklubbar runtom i Åboland, bland annat Korpo, S:t Karins och Kimitoön. Senare startade han bigband-verksamhet i Houtskär, Nagu och Pargas. År 2014 var Mikael med om att grunda föreningen BlåsÅboland, som i dag erbjuder musiker i alla åldrar mångsidiga möjligheter att spela blåsinstrument.

Micke Långbacka.

Österbottens svenska kulturfonds Svenska dagen-pris

Föreningen Kulturgaraget i Karleby

Föreningen Kulturgaraget i Karleby är en samlingsplats för konst och kultur i Karleby med omnejd. Föreningen synliggör det svenska språket i Karleby och arbetar för en levande tvåspråkighet. Kulturgaraget är en brobyggare mellan olika språk och konstformer.

Föreningens eldsjälar visar på ett imponerande sätt hur man kan ta tillvara gamla byggnader och skapa en professionell kulturscen i en inspirerande och rustik miljö.

Robert och Tina Hagnäs på Kulturgaraget. Bild: Jorma Uusitalo.

Svenska dagen-pristagarna utses av Kulturfondens regionala direktioner. Direktionernas medlemmar presenteras här.

***

Pressmeddelande
Svenska kulturfonden
Helsingfors den 6 november 2021

Närmare information och intervjuförfrågningar:

Martina Landén-Westerholm
kommunikationschef
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kuturfonden.fi

Kulturfonden prisbelönar lokala eldsjälar