Tillbaka
1.7.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Ingeborg Spiik får pris ur Meta och Ole Torvalds fond

Kulturfonden belönar eldsjälen Ingeborg Spiik med ett pris ur Meta och Ole Torvalds fond. Priset på 4 500 euro delas ut på Teaterboulages premiär torsdagen den 1 juli kl. 18.30 på Pargas Hembygdsmuseum.

Ingeborg Spiik en eldsjäl inom kultur i Åboland; hon är bland annat ordförande för Teaterboulage. Hon har också själv varit skådespelare i flera produktioner.  

Hela hennes liv har präglats av kultur såväl i arbetslivet, som inom förtroendeuppdrag och fritidsengagemang. Hon har ett brett intresse för kultur i olika former och är verksam inom olika föreningar inom teater, litteratur och musik.

I prismotiveringen konstaterar direktionen för Åbolands svenska kulturfond:

Ständigt nyfiken tar sig Ingeborg Spiik an olika utmaningar både på scenen och i kulisserna. Språket, berättelserna och människan är centrala i hennes livslånga engagemang för kultur. Medryckande och inspirerande, men samtidigt organiserad och kunnig är hon sedan länge en av kulturens verkliga eldsjälar i Åboland.

Meta och Ole Torvalds fond

Syftet med priset ur Meta och Ole Torvalds fond är att ”stöda åboländska identitetsstärkande strävanden”. Priset delas ut ungefär vart tredje år och kan inte sökas.

Meta och Ole Torvalds fond inom Svenska kulturfonden stiftades på initiativ av Åbo Underrättelser i samband med Meta Torvalds 70-årsdag år 1992.

Meta Torvalds (1922–2012) var journalist och Finlands första kvinnliga chefredaktör. Torvalds verkade också inom kulturlivet i Åbo.

Ole Torvalds (1916–1995) finländsk författare och poet.

Båda makarna har varit chefredaktörer för Åbo Underrättelser.

***

Noggrannare information:

Åsa Rosenberg (kommentarer och frågor)
ombudsman, Åboland, Svenska kulturfonden
0500 744 477
asa.rosenberg(at)kulturfonden.fi

Pressmeddelande
Svenska kulturfonden/Meta och Ole Torvalds fond
Publiceringsfritt torsdagen den 1 juli kl. 00.01

Ingeborg Spiik får pris ur Meta och Ole Torvalds fond

Eldsjälen Ingeborg Spiik belönas med ett pris ur Meta och Ole Torvalds fond. Bild: Fred Sundén