Tillbaka
28.5.21   |   Nyheter
Märkte du att detta inlägg är redigerat för över två år sen?
Kontakta oss gärna om du vill kolla att informationen fortfarande gäller.

Åsa Hellmans keramikkonst förenar tradition och förnyelse

Keramikern Åsa Hellman får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro. Bild: Eva Lingon

Keramikern Åsa Hellman får Svenska kulturfondens pris på 15 000 euro.

Prismotiveringen

Keramikern och konstnären Åsa Hellman är en föregångare inom keramikkonsten och en av våra mest kända keramiker. Hennes verk finns representerade bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och Victoria & Albert Museum i London.

Åsa Hellman förenar tradition och förnyelse i sitt starka form- och färgspråk som är unikt för keramikkonsten i Finland. Hennes många resor kring Medelhavet och i Marocko och Sri Lanka syns på ett spännande sätt i hennes konst, både i färgsättningen och tekniken.

Som motvikt till det tunga fysiska arbetet med leran skriver Åsa Hellman böcker och konstkritik. Hennes prisbelönta verk ”Keramikkonsten i Finland”, som gavs ut på både finska och svenska, blev vald till årets konstbok år 2004.

Åsa Hellmans keramikkonst förenar tradition och förnyelse